Redacción •  Catalunya •  29/04/2019

Asens: “Som decisius per formar un govern feminista i progressista a l’Estat”

El cap de llista d’En Comú Podem fa una crida a les forces de la moció de censura a “construir un dic de contenció contra l’extrema dreta”.

Asens: “Som decisius per formar un govern feminista i progressista a l’Estat”

El candidat d’En Comú Podem, Jaume Asens, ha valorat positivament els resultats de la coalició a les eleccions generals celebrades ahir. “Som més decisius que mai”, ha dit en referència a la possibilitat de fer un pacte de Govern amb el PSOE. El cap de llista també ha fet autocrítica, i ha admès que “el nostre objectiu era guanyar i no ho hem aconseguit”. Però ha posat en valor els 7 escons aconseguits, que fa que “siguem claus per a la conformació d’un govern feminista i progressista”. En aquest sentit, ha avisat que “el temps dels governs monocolor s’ha acabat”, i ha emplaçat a Pedro Sánchez “a escoltar el mandat de les urnes i de la seva pròpia militància, que ahir cridava ‘amb Rivera no’ i ‘sí se puede’”. Asens ha afirmat que “la gent ha votat canvi, i no podem permetre que aquest canvi es tanqui en clau conservadora”.

Per tot això, el cap de llista ha reivindicat a En Comú Podem com la garantia per a que es produeixi aquest canvi en clau progressista. “Volem ser la palanca de canvi d’aquesta majoria parlamentària, i tancar així la possibilitat d’un govern de dretes”, ha dit en referència a un possible pacte del PSOE amb Cs. “Per primera vegada una força catalanista, sobiranista i republicana pot estar al govern de l’Estat”, ha reivindicat.

Així mateix, Asens ha fet una crida a les forces de la moció de censura a “construir un dic de contenció contra l’extrema dreta”. “L’entrada de l’extrema dreta al Congrés ens obliga a prioritzar allò que ens uneix per defensar els drets aconseguits pels qui ens van precedir”, ha dit. “Hem de defensar junts la llibertat i la justícia social i, en última instància, la democràcia”, ha conclòs.

Per la seva banda, la número dos de la candidatura, Aina Vidal, ha afirmat que la “gent d’esquerres ha dormit bé aquesta nit i està contenta” perquè “ha crescut la majoria al voltant de la moció de censura”. Vidal ha defensat que les urnes han dit ben clar al PSOE que “un govern en solitari seria un govern dèbil i, de facto, amb Ciutadans”.

Per això, Vidal ha reivindicat les cinc prioritats socials que En Comú Podem posaria damunt la taula per construir “un govern d’esquerres, feminista y de progrés”: la regulació dels preus del lloguer, la derogació de la reforma laboral, la revalortizació de les pensions, la transició energètica i la recuperació dels drets civils derogant la llei mordaça. D’altra banda, per En Comú Podem és “irrenunciable” també posar en marxa “una taula de diàleg que planteji un pacte de claredat que concreti la formulació d’un refèrendum, el blindatge de la immersió lingüística a Catalunya i la creació d’una Hisenda pròpia”.

La número tres de la candidatura, Mar García Puig, ha afegit que els resultats electorals mostren que “l’Espanya del 8M ha guanyat l’Espanya del Trio de Colon”. Tot i així, García ha advertit que els 24 diputats que que ha tret l’extrema dreta “faran força per empènyer a grans retrocessos que afecten greument a les dones com la llei de l’avortament o la violència de gènere”. El 8M, ha insistit García, “no és un moviment de resistència, sinó d’avanç democràtic” i, per tant, “el PSOE hauria d’escoltar a les seves bases, a les dones, i posar sobre la taula propostes com el sí és sí, la llei de violències sexuals o la llei LGTBI.


28A /  En Comú Podem /  Jaume Asens /