Redacció •  Catalunya •  04/11/2019

Asens: “Plantegem un primer escac al monarca: acabar per llei amb el seu partidisme i privilegis”

En Comú Podem reclama regular per llei el paper del rei per a que "mai més pugui fer campanya electoral pels Quatre de Passeig de Gràcia, PSOE, PP, C’s i VOX”.

Asens: “Plantegem un primer escac al monarca: acabar per llei amb el seu partidisme i privilegis”

El candidat d’En Comú Podem, Jaume Asens, ha criticat aquest matí la visita del rei: “Felip VI torna a venir avui a Catalunya, un país on quasi un 80% de la ciutadania rebutja la monarquia i on encara està molt viu el discurs del ‘a por ellos’ del 3 d’octubre, més propi de VOX que d’un cap d’Estat”. Per a Asens, aquesta visita té la voluntat clara d’interferir en la campanya electoral, igual com va interferir en l’actuació dels partits i la maquinària judicial el 3 d’octubre.

Per això, el candidat d’ECP ha anunciat una proposta de Llei està pensada “per acabar amb el partidisme i els privilegis de la monarquia, una primera tasca que ens hem d’imposar per atendre els principis de transparència”. “Mentre no acabem amb la monarquia i això pugui ser votat al conjunt de l’Estat, no podem permetre que la Casa Reial continuï sent un actor polític i faci campanya per als Quatre de Passeig de Gràcia, PSOE, PP, C’s i VOX”, ha emfasitzat Asens en una roda de premsa a l’Agència Catalana de Notícies.

La proposta de Llei desenvolupa el Títol II de la Constitució, que regula de forma molt poc detallada el paper de la monarquia, i inclou quatre punts: un primer que explicita que només les Corts Generals i el Govern poden intervenir en nom de l’Estat, amb la prohibició expressa al rei de realitzar intervencions que vulnerin la neutralitat política. “S’ha de limitar al seu paper simbòlic i protocol·lari, cosa que es va saltar el 3 d’octubre”, ha concretat Asens.

El segon punt contempla garantir la plena transparència sobre els comptes de la Casa Reial, el destí concret de l’assignació pressupostària, els viatges privats que es realitzen i el patrimoni dels seus membres. Per últim, al tercer i quart punt, la proposta inclou donar a conèixer de forma transparent el cost total de la casa reial així com la prohibició expressa als membres de la família reial de realitzar tasques d’intermediació a favor d’empreses concretes, de realitzar activitats econòmiques o obrir comptes a l’estranger.


En Comú Podem /  Jaume Asens /