Redacció •  Catalunya •  02/12/2022

Aragonès defensa el català davant l’ONU: “Cal assegurar que tothom pugui viure amb plenitud i normalitat a través de la seva llengua”

El president denuncia que Espanya “no ha reconegut i protegit plenament” el català i fa una crida a l’organització internacional per millorar la defensa dels drets lingüístics

Aragonès defensa el català davant l’ONU: “Cal assegurar que tothom pugui viure amb plenitud i normalitat a través de la seva llengua”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha intervingut en el 15è Fòrum de les Minories de les Nacions Unides, al Palau de les Nacions de Ginebra, per fer-hi una defensa de la llengua catalana. “Volem compartir amb vostès la preocupació pel futur de la llengua catalana i com, des de tots els àmbits, s’ha de contribuir a preservar la diversitat lingüística i assegurar que tothom pugui viure amb plenitud i normalitat a través de la seva llengua”, ha explicat el president, que ha fet la primera part de la seva intervenció en català.

“Avui, la llengua catalana té 10 milions de parlants distribuïts en quatre estats, per això, no definim el català com una llengua minoritària, sinó minoritzada”, ha denunciat, “ja que ni Itàlia, ni França ni Espanya l’han reconeguda i protegida plenament, com qualsevol llengua del món mereix”. De fet, el president ha afegit que “la substitució de la llengua catalana per la castellana és part d’un procés conscient de recentralització política i econòmica i d’assimilació nacional, cultural i lingüística”.

Davant d’aquest fet, i també davant del “món canviant que imposa nous reptes cada dia”, Aragonès ha fet una crida a millorar la defensa dels drets lingüístics de les llengües minoritzades com el català, “ampliant i desenvolupant nous instruments”. “Estic convençut que, treballant plegats, ho aconseguirem”, ha asseverat.

Alhora, el president ha explicat que les polítiques lingüístiques desenvolupades a Catalunya, “malgrat el marc constitucional espanyol”, compten amb un “clar consens en la nostra societat”, i és “un consens que cal mantenir i renovar”. En aquest sentit, ha posat en valor el Pacte Nacional per la Llengua, que està avançant a bon ritme a Catalunya i que, impulsat pel 85% del Parlament de Catalunya i liderat pel Govern, vol aglutinar la societat sencera en la preservació de la llengua catalana.

De fet, amb la voluntat de “poder inspirar” l’actualització de la Declaració Universal del Fòrum de les Minories, Aragonès ha explicat alguna de les constatacions del Pacte Nacional per la Llengua de Catalunya, com ara el fet que “la minorització de llengües pot conduir a la violació dels drets dels parlants i, per exemple, fer la llengua estatal obligatòria en nacions sense estat com Catalunya implica, de facto, una erosió sistèmica de la llengua minoritària”.

També ha destacat el fet que “les administracions públiques i els operadors privats han d’assegurar que els parlants de llengües minoritàries puguin accedir als serveis públics utilitzant la seva pròpia llengua”. I, finalment, el president ha posat el focus en l’àmbit audiovisual: “Si el sector audiovisual és avui responsable dels imaginaris col·lectius, i els imaginaris col·lectius són centrals en la protecció i supervivència de les identitats col·lectives, l’audiovisual ha de ser plural i incloure totes les llengües”.

Ha estat el primer cop que el Govern de Catalunya participa en el programa de sessions oficials d’aquest organisme. El cap de l’Executiu hi ha estat convidat pel relator especial sobre qüestions de les minories, Fernand de Varennes, i hi ha assistit acompanyat de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, amb qui, aquest dimarts, va presentar 100 accions transversals del Govern per assegurar el present i el futur del català.


ERC /