Redacció •  Vivienda •  17/06/2024

Les darreres habitants de les Cases Barates del Bon Pastor, abandonades per l’Ajuntament

  • ‘IMHAB no ofereix cap alternativa a la família de la Jessica mentre enderroca les cases del seu voltant.
Les darreres habitants de les Cases Barates del Bon Pastor, abandonades per l’Ajuntament

La Jessica i el Sindicat d’Habitatge de Sant Andreu denunciem la falta de transparència, l’abandonament i la violència burocràtica per part de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) i de l’administració pública.

  • L’IMHAB va prometre a la família un habitatge quan van oferir un pis petit a l’oncle Paco insuficient per a totes i ara les està deixant al carrer sense alternativa habitacional, avisant-los d’un desnonament amb 2 dies d’antelació
  • L’IMHAB ha abandonat aquesta família entre els enderrocaments de les cases del voltant, mentre adjudiquen els pisos de protecció oficial del Bon Pastor a gent d’altres barris i hi ha pisos buits als blocs nous.
  • L’IMHAB no ha informat degudament a la família de les resolucions relatives al seu cas, generant patiment i angoixa.

Les 784 Cases Barates del Bon Pastor van ser construïdes l’any 1929 per allotjar-hi persones treballadores migrades amb pocs recursos. Després d’una profunda remodelació del barri i l’expulsió de les seves habitants, avui només queden unes quantes d’aquestes cases. La Jessica i la seva família viuen en una d’elles. Aquesta és la seva història.

El 2021, la Jessica, el seu marit i els seus tres fills, es muden a viure amb el seu oncle Paco, qui viu a una de les Cases Barates. Paco és titular del contracte de renda antiga de la casa on fa més de 100 anys els seus avis hi van anar a viure.

A finals de 2022, l’IMHAB adjudica a Paco un pis de protecció oficial al barri, dins el pla de reallotjament per a les persones que viuen a les cases que procedirien a ser enderrocades pel “Projecte de reparcel·lació del polígon d’actuació 4 de la Modificació del Pla general Metropolità al polígon de les cases barates del barri de Bon Pastor”.

Tot i que la Jessica i la seva família viuen amb el Paco, i estan totes empadronades a l’habitatge (un total de sis persones), l’IMHAB ofereix un pis de només 2 habitacions a Paco, insuficient per a tota la família.

A les oficines, l’IMHAB els promet una solució per a reallotjar la resta de membres de la família. Així, el novembre de 2022 Paco accepta el pis de l’IMHAB. Mentre esperen, enmig de silenci per part de l’IMHAB, la família de Jessica segueix vivint a casa seva, mentre s’enderroquen les cases del seu voltant.

El 3 d’abril de 2024 són notificats per carta que el dia 5 d’abril, dos dies després, és la data de l’ordre de desnonament administratiu per part de l’IMHAB. Arriba el dia, es neguen marxar i no s’executa el desnonament.

Durant l’abril, acudeixen diverses vegades a les oficines de l’IMHAB amb el sindicat, on el tracte és indignant: ningú és capaç de donar-nos cap explicació. A base de presentar instàncies, finalment aconseguim l’informe de l’expedient del cas. Entre tota la documentació, descobrim que se’ls havia denegat el dret al reallotjament a data de desembre del 2023, al·legant que «no tenen títol que justifiqui l’ocupació legal de l’habitatge», ja que el novembre de 2022 el seu oncle havia desistit del contracte en acceptar el pis de 2 habitacions.

Exigim a l’IMHAB que atorgui un pis per a reallotjar tota la família. Ens trobaran de cara fins que les nostres veïnes tinguin un habitatge digne


desahucios /