Redacción •  Catalunya •  23/10/2021

Ecologistes en Acció critica la manca de compromís polític en l’any de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible

  • L’organització critica la manca de compromís polític en el marc de les accions impulsades per la Capitalitat, i exigeix la defensa i la valorització dels espais agraris urbans i pròxims a la ciutat, incloent tota l’àrea metropolitana.
Ecologistes en Acció critica la manca de compromís polític en l’any de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible

Aquest any, Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, i considerem que l’Ajuntament de Barcelona hauria d’haver aprofitat aquest context per a pressionar a la Generalitat de Catalunya i a la Unió Europea per a dur a terme polítiques alimentàries concretes que promoguin un canvi de model envers pràctiques alternatives de producció, processament i distribució amb un enfocament agroecològic. Millorar la sostenibilitat dels sistemes agrícoles i alimentaris és essencial per reduir la pressió que exerceixen sobre els recursos naturals i els seus efectes nocius sobre el medi ambient, inclosos el canvi climàtic, la biodiversitat, l’aigua i la terra.

Entre el 19 i el 21 d’octubre de 2021, la ciutat ha estat la seu del 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, el primer tractat internacional de ciutats en matèria d’alimentació. Per això, des d’Ecologistes en Accióque, com a resultat d’aquest procés polític, s’adoptin mesures fermes i accions concretes per tal d’afavorir un canvi de model alimentari, des de la producció fins al consum. Accelerar la implantació del Consell de l’Alimentació, ampliar la compra pública de productes agroecològics i buscar sinergies en i amb els mercats municipals, són algunes de les mesures que han de desenvolupar-se en aquest sentit.

Jaume Grau, membre d’Ecologistes en Acció, alerta de la necessitat de prendre mesures en l’àmbit de la sobirania alimentària i que impulsin un canvi de model, ja que els problemes sovint interrelacionats que afecten l’agricultura i els sistemes alimentaris requereixen atenció immediata. Com a exemples de polítiques públiques negatives que cal revertir immediatament, ha esmentat que segueix la política de concessió de permisos per a la implantació de macrogranges, especialment de porcí; segueixen extenent-se els conreus de panís transgènic; segueix l’aposta per l’extensió de nous regadius insostenibles ambientalment i econòmica com els vinculats al canal Segarra-Garrigues; se segueix permetent l’abandonament rural en zones de secà que tenen un paper clau en l’equilibri territorial i en la preservació de la biodiversitat tant natural com cultivada.

A més a més, posem de manifest i denunciem que paral·lelament als actes oficials impulsats en el marc de la Capitalitat s’hagin iniciat processos de desnonament d’espais en els que s’han impulsat projectes d’horts urbans comunitaris. És el cas de la Maladeta, al barri de Nou Barris, en els quals s’ha destruït una part de les parcel·les dels horts, que té un futur incert. El Brot, hort urbà situat al barri del Baix Guinardó, també és un d’aquestes espais amenaçats per projectes urbans, tot i que es va aconseguir aturar el desnonament a principis d’octubre, les pressions es mantenen.


alimentación sostenible /  Barcelona /