Redacció •  Catalunya •  15/12/2022

El Govern tanca “un bon acord” de pressupostos amb En Comú Podem

Vilagrà reclama que la resta de grups estiguin «a l’altura» per «poder superar la crisi i ajudar als més vulnerables».

El Govern tanca “un bon acord” de pressupostos amb En Comú Podem

El Govern de la Generalitat ha tancat aquest dimecres l’acord de pressupostos amb En Comú Podem per als comptes de l’any vinent. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha defensat que es tracta d’un “bon acord» i «un acord de país» per tal de «poder superar la crisi i ajudar als més vulnerables». Vilagrà ha recordat que ja es va signar un acord «històric» amb els principals sindicats i les organitzacions empresarials per incloure mesures que «pal·lien» els efectes de l’actual conjuntura econòmica i «potencien» el teixit empresarial català, així com que s’ha arribat a acords amb la Taula del Tercer Sector i amb entitats culturals.

«La negociació continua amb Junts i el PSC», ha assenyalat Vilagrà. «Esperem que puguem arribar a un bon acord. Estic convençuda que tothom estarà a l’altura, no hi ha cap raó perquè no s’aprovin els pressupostos», ha conclòs.

La consellera d’Economia, Natàlia Mas, ha destacat que els acords assolits ja tant amb els comuns com amb els agents econòmics, socials i culturals, «mostren la voluntat d’aquest Govern per arribar a consensos amplis, per fer possible uns pressupostos de transformació per a Catalunya».

Pla de xoc social

L’acord pressupostari inclou un pla de xoc social de 555 milions d’euros, amb mesures com actualitzar l’índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) en un 8% fins a situar-lo als 615 euros mensuals, ajudes al pagament del lloguer i bonificacions a les tarifes del transport públic, entre d’altres.

«Una de les prioritats ha de ser generar un escut social per pal·liar l’augment de preus i també per combatre les desigualtats, garantint una vida digna a la ciutadania arreu de Catalunya», ha apuntat Mas.

En matèria energètica, es destinaran més recursos a l’empresa pública d’energia L’Energètica, «perquè sigui un veritable agent de producció, comercialització i emmagatzematge d’energia de fonts renovables de Catalunya, de suport a la creació de comunitats energètiques i el principal motor de canvi de la conformació del model de producció i comercialització d’energia».

Incrementar la inversió ferroviària, ampliar el parc públic d’habitatges, reforçar el sistema sanitari públic, augmentar el pressupost del Departament d’Igualtat i Feminismes, un ajust a l’impost de patrimoni per a les grans fortunes o impulsar la creació de l’impost sobre les emissions dels creuers, són altres dels punts de l’acord.


Generalitat /