Redacció •  Catalunya •  08/06/2022

El Parlament aprova la llei per evitar la imposició del 25%: «Protegim el català i el model d’escola catalana, són un tema de país»

Esquerra Republicana celebra el vistiplau del ple a aquest nou marc legal, i convida a ampliar la majoria parlamentària amb la convalidació del decret-llei del Govern els pròxims dies.

El Parlament aprova la llei per evitar la imposició del 25%: «Protegim el català i el model d’escola catalana, són un tema de país»

Un 80% del Parlament, 106 diputats de 135, han avalat aquest dimecres, finalment, la Llei sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials a l’ensenyament no universitari al Parlament, una de les eines que ha de servir per evitar la imposició del 25% del castellà a l’escola, que pretenien els tribunals.

«Les forces parlamentàries que un dia van entendre que la qüestió de la llengua era un tema de país, avui tornem a deixar clar que la defensa del model lingüístic de l’escola catalana no va de partits sinó que va de país, de cohesió social, d’equitat, d’igualtat d’oportunitats; i de cultura, també«, ha assegurat la diputada republicana Mònica Palacín, que ha format part de les negociacions amb la portaveu parlamentària Marta Vilalta.

La llei s’ha aprovat malgrat «els intents de boicot de dilatar el calendari«. «Però el filibusterisme és això, i res més. I, per tant, avui, malgrat tot, tindrem llei. I, per tant, avui, després de dies de negociacions i estira-i-arronsa, ens hem de felicitar. L’esforç de tants valia la pena. Val la pena«, ha afirmat Palacín.

El text, que ha rebut el suport d’Esquerra, Junts, PSC i comuns, ha de servir per allunyar l’amenaça del 25% i fixar criteris pedagògics com a condició per a l’ensenyament. D’aquesta manera, fixa que el català serà la llengua vehicular i el castellà, «llengua d’aprenentatge segons com determinin els projectes lingüístics», ha assenyalat Palacín durant el debat amb els grups. I es complementa amb el decret-llei que el Govern ja ha aprovat i que arribarà al Parlament els pròxims dies.

El decret-llei, que rebutja els percentatges explícitament, fixa que «el departament d’Educació serà el responsable final dels projectes lingüístics». «Les direccions dels centres, a cobert. La responsabilitat, nostra«, ha resumit la diputada republicana. De fet, Palacín ha convidat la CUP a sumar-se a la convalidació del decret-llei del Govern al Parlament, per ampliar encara més la majoria que avui avala la llei dels grups parlamentaris.

Per Esquerra Republicana el consens polític i social al voltant de la llengua és clau perquè «vetllar per la llengua catalana haurem de fer front a molts més reptes». «Tant externs en aquests intents d’homogeneïtzació des de l’Estat Espanyol, com interns en l’àmbit pedagògic. I és evident que no ho podrem fer amb les eines de sempre», ha advertit Palacín. «Hem sigut capaços d’estar a l’altura i posar-nos d’acord la majoria d’aquesta cambra per garantir que la sentència del 25% no afecti l’ensenyament. No podíem restar passius, i no ho hem fet; no fer res no era una opció«, ha conclòs.


ERC /