Redacción •  Catalunya •  08/05/2022

Carles Riera, Albert Botran i David Fernàndez presenten una querella pel «Catalan Gate»

  • Albert Botran: «No ens han tractat com a diputats electes. Ens han tractat com a enemics».
Carles Riera, Albert Botran i David Fernàndez presenten una querella pel «Catalan Gate»

L’advocat Benet Salellas, en representació de Carles Riera, Albert Botran i David Fernàndez ha presentat una querella criminal al jutjat d’instrucció número 32 de Barcelona contra NSO Group, empresa propietària del software espia Pegasus, per un delicte contra la intimitat, concretament de descobriment i revelació de secrets.

La querella ve motivada per l’informe fet públic pel laboratori interdisciplinari Citizen Lab, adscrit a la Universitat de Toronto (Canadà), on es revela que fins a 65 catalans, entre les quals hi ha polítics, advocats, periodistes i activistes socials han estat atacats, infectats i espiats utilitzant el programari Pegasus. Entre aquestes persones hi ha el diputat de la CUP i secretari tercer del Parlament de Catalunya, Carles Riera, el diputat de la CUP al congrés espanyol Albert Botran i l’exdiputat de la CUP, periodista i activista social David Fernàndez.

La querella es presenta davant del Jutjat d’instrucció de Barcelona, on ja hi ha una denúncia i de sol·licitud d’investigació presentada per Roger Torrent i Ernest Maragall, ampliant el nombre i naturalesa dels perjudicats per l’espionatge de Pegasus.

Albert Botran: «Ens han tractat com a enemics»

El diputat Albert Botran, en declaracions fetes al Cafè d’idees de TVE, ha assegurat que no n’esperen res de la Comissió de Secrets assegurant que és “una maniobra per desviar l’atenció política en l’escàndol del Pegasus”. La CUP reclama que s’obri una comissió d’investigació per esclarir tots els fets.

Botran, ha acusat l’Estat de “jugar brut” davant del plantejament democràtic que fa l’independentisme de “posar urnes” i denuncia que no se’ls està tractant com a diputats electes, sinó que se’ls tracta “com l’enemic”.

Finalment, ha reclamat ERC i Junts que recuperin “l’agenda sobiranista, l’agenda independentista, que està molt desapareguda del govern de la Generalitat”.

Anna Gabriel estudia emprendre accions legals a Suïssa

Una de les altres persones afectades per aquest cas d’espionatge massiu és l’exdiputada de la CUP i exiliada política Anna Gabriel. Gabriel va ser víctima del programari Pegasus el maig del 2020, aprofitant una vulnerabilitat de WhatsApp per la qual es van infectar 1.400 números de telèfon, entre els quals també el del president del parlament aleshores, Roger Torrent, el dirigent d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall.

L’advocat de Gabriel, Olivier Peter, arran de les noves informacions fetes públiques aquestes setmanes per l’informe de Citizen Lab, està estudiant presentar una denúncia formal al Ministeri Públic de la Confederació Suïssa perquè comenci una investigació.


CUP /  Pegasus /