Redacció •  Catalunya •  07/10/2022

Llum verda al Parlament per exigir a l’Estat que la SAREB cedeixi un 30% dels seus immobles per a lloguer social, a proposta d’Esquerra Republicana

«Volem que els habitatges buits de la Sareb passin a disposició dels municipis i administracions públiques», ha assenyalat el diputat José Rodríguez.

Llum verda al Parlament per exigir a l’Estat que la SAREB cedeixi un 30% dels seus immobles per a lloguer social, a proposta d’Esquerra Republicana

El Parlament de Catalunya ha debatut en ple la proposta d’Esquerra Republicana de presentar a la Mesa del Congrés dels Diputats la proposició de llei per garantir el retorn social del rescat bancari i el retorn del 30% dels immobles de la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (SAREB), per a lloguer social, una proposta que, ja va ser presentada l’anterior legislatura, però va decaure amb la convocatòria d’eleccions.

Avui, Esquerra Republicana reprèn, doncs, aquesta iniciativa amb el debat a la totalitat que dona llum verda als tràmits parlamentaris per als propers mesos, de manera que la proposta de llei que es fixi en ponència s’envii després al Congrés. «Volem que els habitatges buits de la Sareb passin a disposició dels municipis i administracions públiques per oferir la funció que han de fer que és: habitatge», ha explicat el diputat republicà José Rodríguez en la seva intervenció al Parlament aquest dijous.

L’objectiu principal d’aquesta llei és garantir un retorn social per a la ciutadania del rescat bancari de l’estat espanyol l’any 2012, establint diversos mecanismes per a fer efectiu l’accés a l’habitatge a partir de dues grans línies:

Per una banda, els republicans volen afavorir l’exercici del dret a tanteig i retracte envers la transmissió d’habitatges adquirits en processos d’execució hipotecària que permeti als ajuntaments, corporacions locals i governs amb competències en habitatge aprofitar l’ús dels seus superàvits.

I per l’altra, modificar el règim jurídic i estatuts de la SAREB perquè pugui realitzar cessions de domini dels seus actius a l’administració pública, i així obligar-los a cedir el 30% d’immobles de la seva propietat a lloguer socials, per a la creació d’un fons social d’habitatge. «Un habitatge buit vol dir un habitatge que no està al mercat i encareix el lloguer i el preu de compravenda, si a més aquest habitatge no està en administracions públiques o en entitats del tercer sector, vol dir una família que es queda sense llar» ha reivindicat Rodríguez.

També es vol modificar la llei d’Estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera per permetre l’ús del superàvit del pressupost municipal per exercir el tanteig i retracte.

 Sara Bailac en la seva intervenció al Senat
Sara Bailac en la seva intervenció al Senat

SENAT

A Madrid, la portaveu adjunta al Senat, Sara Bailac, també en va fer referència el passat dimarts quan va preguntar a la vicepresidenta primera del Govern, Nadia Calviño, «què pensa fer el govern espanyol per garantir l’ús social dels habitatges de la Sareb», ja que ara que en té el control el govern de l’Estat. «És qüestió de voluntat política, que si volguessin, demà mateix, aquests pisos podrien ser d’habitatge públic», va recordar la republicana a la ministra.

En la mateixa intervenció, Bailac també va manifestar que la «prioritat del govern espanyol hauria de ser tornar els diners del rescat bancari als que fa anys que lluiten contra un sistema que ofega els que estan als marges».


SAREB /