Redacció •  País Valencià •  12/09/2016

El perill de contaminació del Molinar, en el IX Congrés Ibèric de l’Aigua

Membres de les associacions Salvem l’Aqüífer del MolinarVentana nueva i Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d’Alcoi van participar el passat dimecres 7 de setembre en el IX Congrés Ibèric de Gestió i Planificació de l’AiguaVentana nueva, organitzat per la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, i que enguany s’està celebrant a la Universitat de València.

El perill de contaminació del Molinar, en el IX Congrés Ibèric de l’Aigua

Aquest IX Congrés, que té com a lema “Aigua, ciutat i salut dels ecosistemes: integrar perspectives, proposar solucions”, reuneix experts en l’ús de l’aigua tant en espais rurals com urbans, i pretén crear un fòrum amb propostes que donen alternatives a l’actual model, amb l’exercici del dret a l’aigua com a eix vertebrador de la trobada.

Un dels objectius del congrés és analitzar l’exercici del dret humà a l’aigua, que es concreta en l’abastiment a poblacions en condicions d’assequibilitat, qualitat i garantia.

En la comunicació presentada per les associacions alcoianes, dins de l’àrea temàtica “Ecosistemes i cicle urbà de l’aigua”Ventana nueva, es va exposar el problema de la vulnerabilitat extrema del conegut com a aqüífer del Molinar (principal i insubstituïble font d’aigua potable de la ciutat d’Alcoi) i de l’amenaça que el pla urbanístic de La Española a la partida de la Canal representa per a la seua preservació. Després de descriure els estudis realitzats per a la delimitació del perímetre de protecció dels pous del Molinar, es va explicar com la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i el Govern valencià han passat per alt els límits que establien eixos estudis, obviant l’aplicació del principi de precaució. Per acabar, es va fer un repàs a les accions legals i de mobilització social per evitar que els interessos especulatius s’anteposen al dret a l’aigua com a patrimoni comú del poble.