Redacción •  País Valencià •  10/03/2018

Compromís porta al Senat la silenciada electrocució d’aus protegides a les línies aèries de tot el país

La coalició ha elaborat un mapa de les electrocucions i defensarà en la Comissió que les elèctriques es responsabilitzen d'adequar les seues xarxes per evitar la mort d'aquestes aus, ja que estan cobrant per això.

Compromís porta al Senat la silenciada electrocució d’aus protegides a les línies aèries de tot el país

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha anunciat que la Comissió de Medi Ambient debatrà aquest dimarts la moció de la coalició que demana el compliment de les mesures per a la protecció de l’avifauna contra la col·lisió i l’electrocució en línies elèctriques de alta tensió que preveu la normativa vigent. El senador territorial ha apel·lat que siguen les empreses elèctriques les que aporten fons dels seus beneficis per a solucionar aquest problema d’una vegada per totes. «Aquests beneficis que obtenen aquestes grans empreses dimanen de la seua xarxa de distribució, pròpia o privada que en molts casos resulta mortal per a la biodiversitat, de manera que han d’esmenar d’ofici les esteses perilloses per al medi ambient», ha assenyalat Mulet.

Serà el senador castellonenc, Jordi Navarrete, qui defensarà dimarts aquesta moció que exigeix, entre altres aspectes, que les companyies propietàries es facen càrrec, almenys, del 50% del cost preventiu de garantir la seguretat per a les aus en les esteses i que els ajuntaments no atorguen les llicències si no els adapten.

La coalició ha reclamat a les diferents autonomies que aportaren informes sobre les electrocucions d’aus «i aquests informes han demostrat que en totes les autonomies hi ha un gran nombre d’aus protegides que moren pel fet que les companyies elèctriques no tenen les xarxes com deurien». Compromís entén que, enlloc de pagar els consumidors aquest mal funcionament, haurien de ser les companyies elèctriques les que ho assumiren, doncs tenen milionaris beneficis i, ni Govern ni companyies, han demostrat massa interès en fer un mapa de les electrocucions. «Les CCAA han donat a conèixer la silenciada massacre d’aus després que la coalició haja exigit l’informe. Totes elles, amb l’excepció d’Euskadi, les han aportat. Lamentablement, la xifra de casos registrats ‘de mínims’ ha de ser molt més gran, ja que no són fiables les oficials per la presumible acció d’altres espècies sobre els cadàvers, de manera que la dimensió real no ha de coincidir amb les horripilants xifres de les estadístiques oficials», ha afegit Mulet.

Per a Compromís la impunitat per a les companyies elèctriques ha d’acabar. «Els estem pagant molts diners perquè tinguen la xarxa en condicions, mentre el Govern sembla abonar-se a les portes giratòries i treu decrets perquè siguem els ciutadans els que tornem a donar-los més diners», ha conclòs.

La principal causa de mortalitat d’aus protegides en l’entorn natural de l’Estat Espanyol està associada a les línies elèctriques aèries i es produeix com a conseqüència de l’electrocució d’aquests animals. Aquesta electrocució passa quan es combinen elements de tensió amb parts estructurals de les torretes que les aus poden usar com posadors. Concretament quan cables nusos i amb tensió s’ubiquen per sobre dels suports. També quan cables amb tensió passen propers a elements estructurals del suport, que funcionen com atractius posadors per a les aus.

Quan l’au es posa en aquests elements fa contacte simultani amb dues fases diferents o bé amb una de les fases i una de les parts de l’armat metàl·lic del suport connectat a terra, rep una descàrrega mortal. Els dies de pluja ni tan sols cal contacte directe i l’electrocució passa a través d’arc voltaic. Aquest dany irreparable a la fauna protegida causa més deficiències de qualitat en el subministrament elèctric. De fet moltes de les electrocucions es detecten en patir la línia un tall de tensió per l’electrocució.


aves /  Compromís /  medio ambiente /