Redacció •  País Valencià •  02/09/2016

Educació comença el curs escolar incomplint les condicions laborals de les educadores d’educació especial

El curs escolar  2016-2017 s'inicia amb les mateixes il·legalitats que en anys anteriors. Malgrat que ja ha transcorregut tot un curs amb el nou conseller d'educació,  les 882 educadores d'educació especial seguiran patint horaris que no s'ajusten a la legalitat laboral.

Educació comença el curs escolar incomplint les condicions laborals de les educadores d’educació especial

La Conselleria d’Educació obliga a les educadores a realitzar hores extraordinàries de manera habitual i permanent, la qual cosa és il·legal.

Les educadores d’educació especial han sigut un col·lectiu oblidat sistemàticament per l’administració. Malgrat la tasca educativa que exerceixen en escoles i instituts, atenent i donant suport educatiu a l’alumnat amb necessitats educatives especials, la Conselleria d’Educació sempre ha mantingut al col·lectiu educador en condicions allunyades de la normativa que regula les condicions de la resta de personal funcionari de la Generalitat Valenciana.

El nou responsable d’Educació, Vicent Marzà, continua fins ara amb la mateixa política que els governs anteriors: no reconéixer el paper educatiu de les educadores i obligant-les a condicions excepcionals fora de la normativa autonòmica.

A banda d’obligar a les educadores a fer hores extraordinàries de forma sistemàtica, la Confederació General del Treball ve denunciant altres irregularitats comesses per la Conselleria d’Educació: No contemplar el temps per a les tasques de coordinació amb l’equip educatiu del centre, amb temps coincident amb la resta de professionals que atenen a l’alumnat, ni el temps per a la preparació d’activitats. Permetre que les direccions dels centres o la Inspecció Educativa varien discrecionalment les condicions laborals, sobrepassant les seues atribucions reglamentàries. La Conselleria tampoc preveu cap tipus de formació específica, la qual cosa és especialment greu per afectar a l’educació de l’alumnat amb discapacitats.

Malgrat que el percentatge d’interinitat i precarietat supera el 50% de la plantilla, el Consell, incomprensiblement, no convoca cap lloc d’educadores d’educació especial en la recent Oferta Pública d’Ocupació.

CGT assenyala que el fet que el de les educadores siga un col·lectiu absolutament feminitzat està darrere de la discriminació que pateix en relació a altres funcionaris de la Generalitat.

«Fins ara el conseller Marzà, amb les educadores d’educació especial està fent el mateix que els governs del PP«, manifesta Víctor Tormo, representant de CGT en la Generalitat Valenciana.

«Durant l’anterior curs escolar, Marzà s’ha fet el sord davant les condicions de les educadores«, assenyala Tormo, «per això«, afegeix el representant de CGT, «enguany proposarem a la resta de sindicats iniciar mobilitzacions per acabar d’una vegada amb la discriminació de les educadores d’educació especial«.

Actualment la Conselleria d’Educació compta amb 882 educadores d’educació especial (458 a la província de València, 294 a la província d’Alacant i 130 a la província de Castelló).


Conselleria d'Educació Valencia /  educació /  educadores d'educació especial /