Redacción •  Catalunya •  19/11/2016

Barcelona En Comú posa en marxa el seu Fons Social i Solidari pel Canvi

S'implementarà al primer trimestre de 2017 i en aquesta primera edició es destinarà un total 216.000 euros a iniciatives socials i locals.

Barcelona En Comú posa en marxa el seu Fons Social i Solidari pel Canvi
Les bases de Barcelona En Comú han aprovat avui en plenari ordinari la proposta de funcionament del Fons Social i Solidari pel Canvi per finançar projectes d’entitats i d’iniciativa ciutadana. Aquest fons es nodreix de l’excedent salarial dels que donen la diferència salarial a l’organització. La convocatòria, que tindrà tres modalitats, s’obrirà al febrer del 2017 i comptarà amb un procès participatiu de decisió final.
 
Al febrer del 2016, Barcelona En Comú va aprovar el Reglament del Codi d’Ètica Política el qual estableix al seu article 3.4 destinar a un fons social i solidari el 100% de l’excedent de sou dels càrrecs electes que aporten a l’organització, és a dir, la diferència entre el sou que ingressen mensualment i el límit salarial que estableix el Codi d’Ètica Política de l’organització de 2.200 € mensuals nets per 14 pagues anuals. Aquesta primera edició per tant, compta amb la suma de excedents salarials del 2015 i 2016.
 
Des de llavors, aquest document de funcionament s’ha treballat i definit des d’un equip responsable i s’ha dut a debat a diferents espais de l’organització, per tal de validar-lo. Avui, les bases de Barcelona En Comú, reunides en plenari ordinari, han aprovat la proposta.
 
L’objectiu d’aquest Fons Social i Solidari, pioner a l’estat espanyol, és aconseguir formes de polítiques més accessibles, compromeses i properes al servei de la ciutadania. Es donarà suport econòmic a iniciatives socials i locals que busquin la transformació social, política i econòmica cap a un model més just, equitatiu i solidari, corresponsabilitzant en el procés als diferents espais de Barcelona en Comú i garantint la transparència i traçabilitat de tot el procés.
 
«L’equip de BComú va fer una proposta de reducció dels sous dels càrrecs electes però la majoria de l’oposició no va estar d’acord, de fet, CiU, PSC, C’s i PP hi van votar en contra. Nosaltres ens hem aplicat aquest límit salarial i l’excedent el retornem a la ciutadania» ha declarat Susanna Segovia, portaveu de Barcelona En Comú
 
Modalitats del Fons Social
 
Aquesta proposta planteja una convocatòria del Fons Social i Solidari amb tres modalitats, cadascuna amb unes bases concretes i un pressupost específic:
 
1) Construïm el Comú. Accions de ciutat. Es seleccionaran 6 accions d’àmbit de ciutat que tinguin a veure amb les següents línies d’actuació: ciutat de drets (2 accions), ciutat ambientalment sostenible (2 accions) i l’impacte del turisme i alternatives (2 accions).
Per a la primera edició del Fons social està previst destinar 90.000 euros (15.000 euros per a cada projecte)
 
2) Fem el Comú als barris. Accions territorials. Es seleccionaran 20 accions d’àmbit territorial, 2 per cadascun dels 10 districtes, per a la construcció d’una ciutat de drets pel bé comú. Les línies d’actuació es definiran a les assemblees de districte segons les necessitats i prioritats de cada territori. Es destinaran 5.000 euros per a cada projecte, en total 100.000 euros.
 
3) Suport a campanyes i accions puntuals externes. Es faran aportacions a projectes de mobilització social que facin una petició de suport i compleixin els criteris previstos. La partida d’aquesta modalitat és de 26.000 euros.
 
Calendarització i implementació
 
Aprovada la proposta del Fons Social i Solidari pel plenari, s’elaboraran els requisits i criteris d’avaluació per participar en les tres modalitats de les convocatòries que planteja el Fons social i solidari.
 
La convocatòria a les dues primeres modalitats es publicarà al febrer del 2017 i al llarg d’aquest mes es valoraran les candidatures rebudes, per tal de fer una preselecció. Al mes de març s’obriràn votacions online al registre de BComú per escollir entre els projectes finalistes. A l’abril es començarà a implementar el Fons Social i Solidari de BComú.

Barcelona en Comú /