Redacció •  Catalunya •  16/05/2018

Barcelona reclama al Govern de Rajoy que prevegi les inversions que la ciutat necessita en transport públic, habitatge, promoció econòmica i cultura

Tots els grups menys el PP i C’s donen suport a una proposició de BComú que denuncia la manca de respostes dels pressupostos pactats per aquests dos grups a reptes clau de l’urbs.

Barcelona reclama al Govern de Rajoy que prevegi les inversions que la ciutat necessita en transport públic, habitatge, promoció econòmica i cultura

Barcelona, 16.05.2018

Els pressupostos generals que ha proposat el govern del PP per al 2018, i que actualment tramiten les Corts, no preveuen la inversió necessària en matèries estratègiques per a les grans ciutats, i en concret a Barcelona. Per això, cal que s’augmentin les partides per al transport públic, la garantia del dret a l’habitatge, la promoció econòmica i internacional de la ciutat, les polítiques culturals o la lluita contra la violència masclista. Així ho defensa una proposició aprovada per l’Ajuntament de Barcelona a proposta de BComú i amb el suport de tots els grups (PDECat, ERC, el PSC i el regidor no adscrit) menys el PP i C’s. La CUP no era present a la comissió.

El portaveu del Govern municipal i primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha estat l’encarregat de presentar la proposició aprovada. “Hi ha un retrocés preocupant de les inversions de l’Estat, que afecten negativament moltes polítiques a la ciutat”, ha denunciat Pisarello, que ha manifestat que aquests “són uns pressupostos antimunicipalistes i antibarcelonins”. Pisarello també ha denunciat el suport acrític de C’s als comptes, i ha demanat a aquesta formació “que faci la feina a Madrid i treballi per revertir la desinversió que Barcelona pateix des de fa molt de temps” per part dels pressupostos del govern del PP.

El text aprovat denuncia que els comptes que defensa Rajoy suposen “una oportunitat perduda per part de l’executiu del PP i els grups que li presten suport parlamentari per fer costat a la ciutat de Barcelona”, exposa la proposició aprovada. “Davant d’aquesta manca de resposta del govern del PP el consistori està fent un sobreesforç en totes aquestes matèries, assumint competències i fent inversions que no li pertocarien”, afegeix.

Davant d’això, la proposta recorda que diversos grups al Congrés, entre ells el d’En Comú Podem, han presentat nombroses esmenes a aquests pressupostos generals de l’Estat per defensar les inversions que la ciutat necessita. El text aprovat a l’Ajuntament enumera les més destacades.

Entre d’altres, en aquesta proposició es reclama que es prevegi una inversió suficient per salvaguardar el dret a l’habitatge a les grans ciutats en un context d’especulació immobiliària i d’augment dels preus. També es demanda que recuperin els nivells d’inversió en transport públic metropolità de 2010, quan l’Estat aportava 200 milions d’euros a l’ATM. En la proposta també es reclama que promoguin la capitalitat cultural del Barcelona i que contribueixen a la promoció econòmica i internacional de la qual és la segona ciutat de l’Estat.

A més en la proposició es recull la demanda que l’Estat pugui dotar de finançament l’Estratègia Nacional Integral per a Persones Sense Llar; que transfereixin el crèdit de 20 milions d’euros previstos en aquest 2018 perquè els municipis puguin reforçar els serveis de detecció i atenció a dones que pateixen violència de gènere. I finalment que deixin de suspendre el fons estatal per a la immigració previst a la llei d’estrangeria.

 


Barcelona en Comú /