Redacción •  Catalunya •  14/02/2020

Yolanda López: “El Govern ha estat immòbil a l’hora de recuperar els diners dels catalans i catalanes”

La diputada d’ECP denuncia l’impacte dels càrtels a l’economia catalana i la inacció del Govern davant la reclamació de les indemnitzacions.

Yolanda López: “El Govern ha estat immòbil a l’hora de recuperar els diners dels catalans i catalanes”

Aquest matí, la Diputada Yolanda López de Catalunya-En Comú Podem, ha fet una interpel·lació al Govern sobre l’impacte dels càrtels a l’economia catalana i la inacció de l’executiu davant d’aquest fet així com en el procediment de reclamació d’indemnitzacions. “Amb aquesta interpel·lació no busquem perseguir càrtels o sancionar-los, això ja ho fa La Comissió Nacional de la Competència, ens referim a aquells casos ja detectats i sancionats per les autoritats de competència en els quals es constata que el càrtel ha estat creat en perjudici de l’administració de la generalitat o ho ha perjudicat d’alguna manera, i, per tant, hi ha la possibilitat de prendre mesures per a recuperar els diners perduts, diners de tots els catalans i catalanes”, ha afirmat la diputada.

També, s’ha dirigit directament al Conseller Bosch per qüestionar el seu paper “Ens preguntem perquè, Conseller, perquè des d’un Govern que tan acostumat ens té a queixar-se de la falta de diners, no s’actua contra les empreses que s’aprofiten de l’administració per a aconseguir un benefici il·lícit a costa seva, és a dir a expenses de tots els catalans i catalanes” i ha puntualitzat “casos en els quals no sols s’ha constatat que l’Administració de la Generalitat ha estat perjudicada, sinó que els particulars, que també han estat víctimes, han litigat davant els tribunals per a aconseguir la indemnització i l’han obtingut.”

López ha volgut fer un especial recalcament a les conseqüències amb l’exemple dels sobres per processos electorals “Això suposa que l’import que va pagar la Generalitat per a cadascuna d’aquestes eleccions van ser adulterats a l’alça, i per tant una vegada descobert el càrtel en 2013, s’obria la possibilitat de reclamar el sobrepreu pagat més els corresponents interessos que ben segur ens donaria una xifra multimilionària”. Un fet que afectaria les eleccions al Parlament de Catalunya de 1998, 1999, 2003, 2006 i 2010, així com al Referèndum de l’Estatut de l’any 2005. Un altre dels grans càrtels que han afectat la Generalitat, entre altres administracions de tota Europa, és el càrtel dels camions, el que suposava que sis dels fabricants de camions més importants en l’àmbit europeu, va pactar fixar els preus dels camions de més de 6 tones i retardar el compliment de la normativa en matèria d’emissions.

Es tracta d’un càrtel que en aquest cas fou sancionat per la Comissió Europea amb una multa de prop de 3.000 milions d’euros i que afecta a tots els camions que es van vendre entre 1997 i 2011, fet que ha provocat que milers d’autònoms i empreses reclamin una indemnització sobre la base d’un 10-15% del preu de compra del camió més interessos, el que significa que per un camió pel qual es van pagar 70.000 €, la reclamació estaria entre 7.000 – 10.500, més interessos (que, en funció de l’any que es va adquirir el camió, poden arribar a duplicar la reclamació).

Doncs bé, només que considerem que el 50% dels 700 vehicles que l’any 2013 formaven part del parc de bombers de la Generalitat eren camions de més de 6t comprats entre 1997 i 2011 (període del càrtel), el dany patit, en una primera xifra estimada, oscil·laria entre els 1,7 – 2,6 milions d’euros més interessos. Una xifra que no consta que s’hagi fet res per reclamar com han fet altres administracions.

Finalment, ha volgut denunciar la manca de coneixement i proactivitat amb aquest assumpte “Li vam preguntar si tenia constància, si tenia previst emprendre les accions de rescabalament contra el càrtel per a reclamar els danys financers soferts i per les accions del Govern per a evitar ser víctimes de les actuacions dels càrtels en les licitacions públiques. La resposta a aquestes tres preguntes, va ser el desconeixement per part del Govern de la Generalitat d’aquestes circumstàncies.”


En Comú Podem /