Redacció •  Catalunya •  02/07/2019

CatECP reclama accions al Govern per revertir l’augment de la pobresa

El grup proposa apujar l’impost als bancs en la constitució de les hipoteques del 1,5 al 2% per sufragar mesures com la Renda garantida.

CatECP reclama accions al Govern per revertir l’augment de la pobresa
Catalunya en Comú Podem ha demanat avui en roda de premsa al Parlament que el Govern es posi les piles per revertir la crisi social que pateix Catalunya i que queda reflectida en l’Enquesta de condicions de vida de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). «Cal donar resposta a aquesta emergència social amb polítiques públiques, com ara un desplegament efectiu i amb recursos de la Renda garantida de ciutadania (RGC)», ha reclamat Susanna Segovia, portaveu de CatECP. «I per això calen polítiques fiscals valentes, com la proposició de llei que hem presentat i ha iniciat el tràmit parlamentari, on demanem una pujada del impost 1’5% al 2% de l’imposto als bancs en la constitució de les hipoteques», ha concretat. Amb aquesta modificació es recaptarien 80M d’euros a l’any. Segovia, doncs, ha demanat «al Govern que avanci en una política impositiva més justa que permeti incrementar el finançament i sanejar els comptes».
 
L’Enquesta de l’Idescat posa de manifest que la taxa de risc de pobresa va passar del 20,0% el 2017 al 21,3% el 2018, i l’increment va tenir un marcat biaix de gènere perquè les dones són les persones més afectades. A més, també ha crescut la taxa de risc de pobresa o exclusió social, que se situa en el 24,7%. Les privacions més freqüents del catalans són no poder afrontar unes despeses imprevistes de 700 euros o no poder permetre’s una setmana de vacances a l’any. El nombre de persones afectades per la pobresa energètica també s’ha incrementat. Per tot això, CatECP ha demanat la compareixença del conseller de Treball, Afers socials i Famílies, Chakir El Homrani, «per valorar aquestes dades i que ens expliqui quin és el pla del seu departament per afrontar aquesta situació crítica», en paraules de la portaveu. 
 
Segovia també ha anunciat la petició de compareixença del conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, per a que donin explicacions per la gestió de l’incendi de la Ribera d’Ebre i de l’emergència climàtica. «El Govern de la Generalitat ha fet una declaració d’emergència climàtica, però això entra en contradicció amb el que està fent», ha dit la portaveu en referència a diferents qüestions. Una d’elles és que «no s’havia planificat de manera correcta el nombre d’efectius i equipaments per fer front a l’onada de calor i als incendis que s’han produït, malgrat  les reiterades queixes del cos de bombers i altres cossos per la manca d’efectius i recursos». «També és incomprensible que en una situació d’emergència climàtica i quan tenim el territori en risc, el Govern destini 120 milions d’euros per comprar els terrenys per tirar endavant el projecte de BCN World, un projecte especulatiu i contrari al model de desenvolupament sostenible i just que necessita Catalunya», ha emfatitzat.

Catalunya en Comú-Podem /