Terceiro Información •  Cultura •  15/10/2015

El Festival Protesta projectarà 30 curts i 3 llargmetratges durant 8 dies en 7 espais de Vic

Al marge del concurs de curtmetratges, la programació del Protesta es completa amb 14 activitats al voltant de l’eix temàtic "Pobles en lluita". El festival es farà entre els dies 18 i 25 d’octubre en 7 espais diferents de Vic

 

El Festival Protesta projectarà 30 curts i 3 llargmetratges durant 8 dies en 7 espais de Vic

El Festival Protesta ha presentat aquest migdia a la sala d’exposicions de l’Espai ETC de Vic tota la programació dels 8 dies de festival i els 12 curtmetratges finalistes de la selecció oficial. El festival, que enguany tindrà lloc entre el 18 i el 25 d’octubre a Vic, projectarà 30 curtmetratges (12 de la selecció oficial i 18 de la selecció no competitiva) i 3 llargmetratges durant 8 dies en 7 espais diferents de la ciutat, on es faran 14 activitats. Totes elles amb el mateix fil conductor: els «Pobles en lluita», la temàtica de l’edició d’aquest any.

 

En aquesta tercera edició del Festival Protesta s’han presentat més de 800 curtmetratges, dels quals l’organització n’ha escollit els 12 finalistes que optaran als tres premis: millor documental (1.000 euros), millor ficció (1.000 euros) i premi del públic (500 euros). «Cada premiat aportarà el 25% del seu premi a l’entitat sense ànim de lucre que triï», diu Àngel Amargant, impulsor del festival, «creiem necessaris els premis econòmics perquè és molt difícil finançar aquest tipus de treballs audiovisuals de crítica social».

 

Els treballs rebuts provenen d’una seixantena de països d’arreu del món, entre els quals hi ha Brasil, França, Iran, Singapur, Xile, Mèxic, Rússia, Zàmbia, Tunísia, Japó, Colòmbia, Estats Units, Marroc, Canada, Síria o Romania. D’aquests, es destaca que hi ha 235 treballs procedents de l’estat espanyol i una seixantena de catalans. L’organització es mostra molt satisfeta perquè enguany hi ha hagut un increment de participació d’un 24% respecte de l’edició anterior, ja que el Protesta cada vegada està més consolidat tant local com internacionalment. Entre tots aquests treballs, n’ha sortit la Selecció Oficial amb 12 treballs, 7 curtmetratges de ficció i 5 curtmetratges documentals. A més, s’han seleccionat 18 curtmetratges per a la selecció no competitiva, que també es projectaran, i tres llargmetratges.

 

«El veritable periodisme és intencional». Amb aquesta frase de Kapuscinski començava la seva intervenció a la presentació el periodista osonenc Josep Comajoan, membre local del jurat del festival, fent una defensa, al mateix temps, del cinema de crítica social. «Els temes dels curts finalistes són ben vigents i hi ha propostes constructives. M’ha sorprès com es pot arribar a impactar amb propostes tan curtes».

 

Una altra de les novetats és la incorporació d’un nou «espai Protesta», el Cafè de l’Orfeó, que s’afegeix als sis espais que van acollir el festival l’any passat: la Jazz Cava, l’Occità, la biblioteca Joan Triadú, La Nyàmera, l’ETC i el Fòrum de Debats. Joan Brugués, president del Fòrum de Debats considera la iniciativa «molt interessant i molt oportuna», sobre tot pel fet que el festival estigui repartit en diferents espais, «això fa que tothom s’impliqui». Segons Brugués, «en només tres anys s’ha aconseguit una projecció internacional molt important, no només destinada a un públic local. Per les entitats és un honor col·laborar-hi, es creen sinergies molt interessants».

 

Després de tota la setmana farcida d’activitats, el diumenge 25 d’octubre es farà a l’Espai ETC la final del Protesta, on es premiaran el millor curt documental i el millor curt de ficció. També es lliurarà el premi del públic, després de comptabilitzar els vots emesos pels espectadors de cadascun dels espais Protesta. La festa final comptarà amb l’actuació de Joan Colomo i un concert de Guillem Roma.

 

Festival Protesta

 

La tercera edició del Protesta, el festival internacional de curtmetratges de crítica social, tindrà lloc del 18 i el 25 d’octubre a Vic, i passa, per primera vegada, de la primavera a la tardor. En aquesta edició la temàtica i fil conductor de totes les activitats és “pobles en lluita”. L’organització està convençuda que és la temàtica adequada per posar sobre la taula les lluites de diferents pobles, des de Palestina, el Kurdistan, Birmània, el Tibet o el Sàhara, fins a les lluites dels pobles indígenes americans, entre d’altres. Però també per al moment que passa Catalunya tan política, econòmica com socialment. El Protesta vol difondre el coneixement d’altres realitats socials, culturals i polítiques i contribuir a construir una societat més i millor informada. Es tracta de revisar situacions contemporànies que afecten la població que defensa drets com l’autodeterminació nacional, els drets humans o que s’oposa a les polítiques mundialitzadores del capital.

L’objectiu del festival és crear un espai específic per a la projecció, divulgació i difusió de curtmetratges de crítica social per tal de potenciar les creacions d’autors en l’àmbit nacional i internacional i esdevenir una eina de transformació social.

 

Spot del Festival Protesta 2015:

 


festival de cine /  festival protesta /  protesta /