Redacció •  Catalunya •  28/10/2021

En Comú Podem aconsegueix modificar el protocol d’utilització de les llançadores de foam dels Mossos

La moratòria de l’ús de les llançadores de foam fins que culminin els treballs de la comissió d’estudi del model policial, ha estat rebutjada amb els vots d’ERC i Junts.

En Comú Podem aconsegueix modificar el protocol d’utilització de les llançadores de foam dels Mossos

S’ha debatut a la comissió d’interior del Parlament de Catalunya la proposta de resolució sobre la moratòria en l’ús de les llançadores de projectils viscoelàstics pel Cos de Mossos d’Esquadra presentada per En Comú Podem. La proposta, que compta amb el suport d’altres grups parlamentaris i d’entitats de defensa dels drets humans com Irídia, assumeix la modificació del protocol d’utilització de les llançadores de 40mm i dels seus projectils amb l’objectiu de minimitzar el risc de lesivitat i garantir-ne la rendició de comptes. Aquest punt, que ha estat transaccionat amb el govern, assumeix que: Com a criteri general -sens perjudici que es pugui contemplar alguna especificació justificada per casos molt excepcionals i d’extrema necessitat- les llançadores hauran d’utilitzar-se amb l’autorització de la persona que exerceix el comandament del dispositiu i s’avisarà a la ciutadania abans de la seva utilització. En qualsevol cas, haurà de quedar perfectament registrada la traçabilitat del seu ús i en cap cas podran disparar-se aquests projectils a l’alçada del cap.

Paral·lelament ha quedat rebutjada amb els vots d’ERC i Junts, la moratòria en l’ús de les llançadores de projectils viscoelàstics (foam) per part dels Mossos d’Esquadra, fins que culminin els treballs de la Comissió d’Estudi sobre el model policial del Parlament de Catalunya. Marc Parés, portaveu d’En Comú Podem a la comissió d’interior, s’ha congratulat que s’impedeixi de manera clara que es pugui disparar sota cap pretext per sobre de l’abdomen amb una reforma del protocol, però ha lamentat que no tirés endavant la moratòria, «ens reafirmem a demanar al conseller Elena i al president Aragonès a tirar endavant la moratòria de l’ús de les llançadores fins que finalitzin els treballs de la comissió, és urgent» ha reclamat Parés.


En Comú Podem /