Redacció •  Catalunya •  24/05/2022

Vilalta celebra que el primer any del Govern republicà “ha posat les bases” de les transformacions feminista, social, verda i democràtica

La portaveu republicana es mostra “optimista” amb tancar un acord en defensa de la llengua catalana l’escola.

Vilalta celebra que el primer any del Govern republicà “ha posat les bases” de les transformacions feminista, social, verda i democràtica

Quan es compleix un any de la investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat i la posada en marxa del Govern republicà, la secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha posat en valor que “s’han pogut posar les bases de les quatre grans transformacions que és imprescindible posar en marxa a Catalunya: la feminista, la social, la verda i la democràtica”. “Celebrem aquest primer any de govern republicà, un govern independentista i transformador que està al costat de la gent”, ha dit.

Vilalta ha assenyalat que una de les “prioritats” de l’Executiu català “és acabar amb les desigualtats per raó de gènere”, i ha posat com a exemples la campanya contra la pobresa menstrual o la presentació de l’Organisme de Protecció i Promoció de la Igualtat de Tracte i la No-Discriminació. També haver multiplicat per quatre les ajudes a l’esport femení o la reserva del 40% de places per a dones a Mossos, Bombers i Agents Rurals.

Una altra de les “transformacions absolutament rellevants”, ha subratllat, és la transformació verda. “El Govern ha accelerat la transició energètica a partir d’un nou model energètic democràtic, distribuït, participat i cohesionat territorialment”, ha apuntat, i ha destacat, per exemple, que els projectes d’energia renovable a informació pública han passat de 60 a 1.200 megawatts.

L’aposta per la radicalitat democràtica també és un eix vertebrador d’Esquerra Republicana i el seu Govern”, ha afirmat Vilalta, que ha posat de relleu la consulta ciutadana per la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern 2030 als Pirineus o la posada en marxa de l’Acord Social per l’Amnistia i l’Autodeterminació.

 El país només avança si no deixem ningú enrere 

Marta Vilalta
secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana

Per últim, ha indicat algunes de les principals mesures de transformació social del país preses pel Govern, com la gratuïtat del proper curs d’Infantil 2 i la reducció de ràtios o el major pla de polítiques actives d’ocupació de la història. “Sabem que el país només avança si ho fem conjuntament, si no deixem ningú enrere”, ha resumit.

L’acord per la llengua, a prop

En relació a les negociacions per protegir el model d’escola catalana davant de la sentència del 25%, la portaveu republicana s’ha mostrat “optimista” amb poder “reconstruir” el “consens imprescindible” al voltant del català a l’escola. “Posem en valor el treball que estem fent els darrers dies amb altres formacions polítiques amb les quals compartim que l’escola no pot funcionar per ingerències judicials ni per la imposició de percentatges”, ha manifestat.

Una visita “indigne” de Joan Carles I

Vilalta ha qualificat “d’indigne” i “vergonyosa” la visita del rei emèrit a Espanya i ha denunciat la “impunitat” de la monarquia, de la qual ha dit que és la “clau de volta del règim del 78”. “És vergonyós que una persona corrupta no passi per la justícia, i encara més que ho faci amb impunitat i amb tots els honors. Ha tornat per riure’s de la ciutadania i de la feble democràcia de l’Estat espanyol”, ha apuntat. Davant d’això, ha subratllat que els republicans volen construir “justament el model de país contrari: on no hi hagi súbdits sinó igualtat i on no hi hagi repressió sinó garantia de drets”. “I estem convençuts que estem caminant en la bona direcció”, ha conclòs.


ERC /