Redacción •  Catalunya •  14/02/2022

Mena: “El Govern d’Aragonès va començar presentant-se com el de les grans transformacions i un any després s’ha convertit en el de les grans decepcions”

El portaveu de Catalunya en Comú ha anunciat el registre d’una petició de junta de portaveus pública, per avui, perquè Borràs doni explicacions en obert.

Mena: “El Govern d’Aragonès va començar presentant-se com el de les grans transformacions i un any després s’ha convertit en el de les grans decepcions”

Aquest matí el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha començat la roda de premsa fent una valoració del primer any des de les eleccions catalanes de 2021, “podem afirmar que el balanç del Govern Aragonès amb Junts fins al moment, és el de la decepció i de l’oportunitat perduda.” Mena ha contextualitzat que Catalunya ha viscut dues fites importantíssimes en els últims anys que havien de permetre avançar en millores per al conjunt del país i en transformacions: la primera, el procés de diàleg amb l’estat i la segona, la pandèmia. En aquest sentit, ha afirmat que “el govern d’Aragonès amb Junts va començar presentant-se com el de les grans transformacions i un any després s’ha convertit en el govern de les grans decepcions.” Així ha desenvolupat que pel que fa a matèria nacional, “seguim sense haver avançat ni un pam en el nostre autogovern i encara no tenim clar si l’objectiu del president és ser el Govern de la meitat del país o recuperar els grans consensos del catalanisme com li hem demanat”. D’altra banda, també ha criticat que pel que fa a matèria legislativa, tot i les promeses, només s’ha aprovat una sola llei al Parlament d’ençà que va prendre possessió i que l’únic model productiu que ha defensat és el dels macroprojectes fracassats com el Hard Rock, l’ampliació de l’aeroport o els JJOO d’hivern.

El portaveu ha afirmat estar “davant d’un Govern erràtic que no té un rumb clar i davant del qual nostres aspirem a seguir exercint d’oposició transformadora”. Així ha afirmat que En Comú Podem assistirà la conferència de balanç i ha afirmat que espera que aquesta conferència sigui “una nova oportunitat perquè el president fixi un rumb clar des dels grans consensos de país.” També ha afegit que avui es tornarà a interpel·lar al president Aragonès perquè inclogui en la seva conferència una proposta sobre el nou model de finançament que necessita Catalunya, tal com va presentar Albiach el passat dissabte. Una proposta que es basa en tres punts:

1. Una comissió d’estudi al Parlament per cercar el màxim consens.
2. Un terra fiscal que posi fre al dúmping fiscal de Madrid.
3. L’eliminació dels tres fons que avui deixen Catalunya en una posició diferent de la que li correspondria.

En un segon punt, Mena ha fet referència a la situació amb el cas Juvillà.  Així ha anunciat que des d’En Comú Podem s’ha registrat una petició perquè la presidenta del Parlament, Laura Borràs, doni explicacions públiques sobre la seva actuació per la retirada de l’escó de Pau Juvillà. “Laura Borràs és una presidenta del Parlament que ha mentit als diputats i diputades, però sobretot que ha mentit a la ciutadania. Una mentida en la qual va intentar arrossegar la seu de sobirania popular a Catalunya proposant fins i tot de tancar-la. I en democràcia, la mentida no es pot passar per alt. Si s’és valent per mentir, s’ha de ser valent, com a mínim, per donar la cara”, ha justificat contundentment el diputat. També ha volgut enviar un missatge a ERC i la CUP i els hi ha demanat “que no mantinguin ni un minut més a Laura Borràs com a màxima autoritat del Parlament.”

Finalment, com a últim punt, el portaveu de Catalunya en Comú ha anunciat que aquesta mateixa setmana es registrarà la comissió de la veritat sobre els abusos sexuals de l’església. Aquesta iniciativa es va presentar fa setmanes, i després d’haver-la treballat també al Congrés dels Diputats, ECP ha aconseguit el suport per presentar-la també al Parlament de Catalunya. “Aquesta és una comissió que no va d’esquerres o de dretes ni tampoc de catòlics i no catòlics. És una comissió que busca saber la veritat d’una qüestió tant seria com són els abusos a menors per part de l’església després de la negativa de la conferència episcopal a investigar-ho”, ha assenyalat Mena. En aquest sentit, el sabadellenc ha agraït a ERC el seu suport a la proposta de comissió, però ha demanat a tota la resta de partits, sense distinció, donin suport de forma unànime a aquesta comissió per la veritat, “no hi ha ideologia que justifiqui mirar cap a una altra banda quan parlem de menors abusats”, ha conclòs.


Catalunya en Comú /