Redacció •  Catalunya •  12/02/2021

Colau: “És impossible tenir la cultura que mereixem amb menys d’un 1% dels pressupostos de la Generalitat”

L’alcaldessa de Barcelona reivindica que l’Ajuntament n’inverteix el 6%.

Colau: “És impossible tenir la cultura que mereixem amb menys d’un 1% dels pressupostos de la Generalitat”

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat aquest dijous des de la sala Apolo de Barcelona que “és impossible tenir la cultura que mereixem amb menys d’un 1% dels pressupostos”, percentatge que inverteix la Generalitat de Catalunya. “L’abandonament de la cultura en aquest país és inacceptable”, ha lamentat Colau, que ha recordat que l’Ajuntament n’inverteix un 6%. Ho ha fet en un acte de campanya per La cultura que Catalunya mereix en el qual han participat la número 3 de la llista, Jess González, i personalitats de la cultura com Antonio De la Torre o Vicky Peña.

“No ens podem permetre sortir d’aquesta crisi i que sales com aquesta acabin tancades. Seria inacceptable”, ha dit Colau, que creu que cal “posar més recursos per reforçar la cultura no només per sortir de la crisi, sinó per impulsar-la”. L’alcaldessa ha lamentat que el Govern ha fet “molta retòrica, molts discursos, però poques polítiques”, mentre el consistori “ha impulsat un model que aposta per la descentralització i per acostar la cultura als barris populars; el districte cultural, les biennals de pensament i de ciència, els nous equipaments culturals o la compra d’espais per impulsar-hi projectes culturals”. I, a més, “no ha suspès cap dels seus festivals” durant la pandèmia, tot començant pel Grec i seguint per la biennal de pensament o la Mercè. “A més hem fet projectes nous com el Sala Barcelona a Montjuïc que va ser un èxit”, ha afegit.

La número tres de la candidatura, Jess González, ha assegurat que “la cultura és un dret” i que “no n’hi ha prou amb tenir els drets, sinó que cal exercir-los”. “Creadors, artistes, productores han de poder fer la seva activitat, però la ciutadania ha de poder accedir i també ser protagonista, generadora de cultura”, ha dit González, que ha destacat que “la cultura genera sentiment de pertinença”.

L’actor Antonio de la Torre ha volgut brindar per videoconferència el seu suport a la candidatura de Jéssica Albiach a les eleccions de diumenge i ha dit que “una societat sense cultura és una societat condemnada a la barbàrie”. “Vull ressaltar l’aposta decidida per la cultura de l’Ajuntament de Barcelona. Si jo pogués votar ho faria per Jéssica Albiach”, ha dit el malagueny.

La també actriu Vicky Peña ha demanat “una cultura humanista, que aplegui art i educació” i que sigui “propera, activa, dinàmica i descentralitzada, que arribi a tots els territoris i posi en contacte generacions i pluralitats”.

El catedràtic en ciència política Joan Subirats, que ha conduït l’acte, ha volgut ressaltar la importància de la cultura en el seu vessant humà: “La cultura és el que ens dona sentit, el que ens fa persones, és un element central a la nostra vida que hauria de tenir un reconeixement de drets que no té”.


En Comú Podem /