Redacció •  Catalunya •  11/01/2022

Lucas Ferro: “Garantir espais segurs és garantir tests per tothom”

El portaveu adjunt d’En Comú Podem ha afirmat que el Govern no pot seguir esperant que el sobreesforç de l’atenció primària li tregui les castanyes del foc.

Lucas Ferro: “Garantir espais segurs és garantir tests per tothom”

Aquest matí el portaveu adjunt d’En Comú Podem, Lucas Ferro, ha començat la seva intervenció fent referència a la situació sanitària que viu Catalunya, “a hores d’ara ja hem tingut sis onades de la covid-19, cadascuna amb característiques diferents. La primera onada va repercutir de manera important en la població de més edat amb una alta mortalitat i, en aquell moment, els serveis de salut pública i sanitaris no estaven preparats per afrontar la pandèmia” ha començat introduint i ha continuat “per això costa d’entendre que ara, que ja som a la sisena onada amb un percentatge alt de població vacunada se segueixi ensopegant amb la mateixa pedra com si encara estiguéssim a la primera onada.”

Lucas Ferro ha volgut assenyalar que és incomprensible que sis onades després, l’atenció primària estigui totalment desbordada, i que ho estigui per una feina fonamentalment burocràtica com la tramitació de baixes laborals i sense poder atendre adequadament altres patologies, “fa mesos que ho diem, però no ens cansarem de repetir-ho: cal reforçar ja l’Atenció Primària. No només de forma conjuntural, si no aquest reforç ha de ser estructura”, ha afirmat de manera contundent. En aquesta línia, Ferro ha deixat clar que des de l’espai es comparteix la proposta del govern de l’Estat de regular els tests d’antígens, com ja es va proposar fa mesos, però més enllà d’això cal que la Generalitat garanteixi tests gratuïts a tothom que en pugui necessitar. Així ha afirmat “en aquests moments hi ha molta gent que no està trobant antígens a les farmàcies que, a més a més, no són tan segurs com si la prova la fa un professional sanitari. Garantir espais segurs és garantir tests per tothom” i ha afegit “el model no pot seguir sent el d’aquests dies de convertir les farmàcies en CAPs improvisats on la gent va a fer-se testos.”

Per concloure, ha volgut ser contundent davant la improvisació de la Generalitat, en la sisena onada de la pandèmia, i ha reiterat “aquestes alçades, tenim un coneixement que ens proporciona una capacitat d’anticipació que s’ha d’utilitzar. El Govern no pot seguir esperant que el sobreesforç de l’atenció primària li tregui les castanyes del foc com en les onades anteriors.”

En un segon punt de la roda de premsa, el portaveu ha fet referència a les últimes informacions que s’han publicat al voltant dels canvis en la cúpula dels Mossos. En aquest sentit, ha recordat que el passat 21 de desembre, el grup parlamentari d’En Comú Podem ja vam registrar una petició de compareixença del conseller Elena perquè s’expliqués en seu parlamentària. Així, ha afirmat “és una decisió que, com molta gent, no entenem i sobre la que considerem que s’han de donar explicacions” i ha puntualitzat “creiem que el conseller hauria de comparèixer a voluntat pròpia la setmana vinent, però si no ho fa, la resta de grups li exigirem que vingui a explicar-se, ja que si aquesta decisió no és un càstig, s’assembla bastant,” ha conclòs.


En Comú Podem /