Redacció •  Catalunya •  03/02/2021

Albiach defensa rellançar una educació «afeblida per les retallades de JxCat i ERC»

La candidata d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha defensat aquest dimarts a Terrassa la importància d’impulsar l’educació pública, en un acte al costat de Marc Parés, número 7 de la llista per Barcelona; Rosa Lluch, candidata de les comarques gironines, i el diputat al Congrés Joan Mena. «L’educació és allò que ha de cohesionar la societat», ha defensat Albiach, que de seguida ha apuntat a les mancances del sistema públic actual.

Albiach defensa rellançar una educació «afeblida  per les retallades de JxCat i ERC»

«La pandèmia ha posat sobre la taula les potencialitats que té l’educació, però també les febleses. I això és fruit de totes les retallades de fa anys i que encara no s’han revertit a Catalunya», ha reflexionat Albiach, que ha deixat clar que «l’educació pública no ha sigut una prioritat» pel govern de Junts per Catalunya i Esquerra.

Per això, ha dit Albiach, cal que Catalunya «entomi el canvi que mereix». «El pròxim 14F ens estem jugant si tenim un govern amb JxCat amb Laura Borràs, imputada per corrupció, si tenim a Esquerra, que no sabem si vol tirar per la via unilateral o pel diàleg, una CUP que diu una cosa i la contrària, o si tenim un govern d’esquerres valent que entén que l’educació ha d’estar al centre», ha etzibat.

Entre els canvis que proposa ECP per millorar la sanitat pública està l’aposta per l’educació comunitària, que va més enllà de les aules. «Els estudis ens diuen que l’èxit acadèmic i educatiu, la igualtat d’oportunitats, no tan sols depèn de l’educació a l’escola, també de totes les activitats extraescolars i la situació socioeconòmica de la família», ha defensat Albiach.

Incloure el lleure i les activitats extracurriculars en l’educació pública com un dret, un pla de digitalització per acabar amb la bretxa digital i el blindatge del model d’immersió, basat en el gran consens social que genera, amb enquestes que diuen que un 80% dels catalans el defensa, són algunes de les polítiques que defensa el programa d’ECP.

La reducció de les ràtios de professor per alumne amb una dotació important de recursos que també garanteixi una educació més personalitzada i inclusiva, la universalització de l’etapa dels 0-3 anys amb una tarifa social i un pacte contra la segregació que vagi de la mà d’una estratègia contra l’abandonament escolar són altres de les mesures que s’han abordat a l’acte. Albiach, a més, ha defensat la incorporació d’una infermera escolar: “La Generalitat ha d’entendre que és una necessitat”.

La candidata Rosa Lluch ha recordat que «en l’època d’Artur Mas es va aplicar la pujada de taxes més important», fent de Catalunya la comunitat més cara pel que fa als estudis superiors. «Tenim estudiants que ens han explicat que els sortia més barat estudiar a una altra comunitat autònoma», ha recordat Lluch.

La poca energia destinada per l’actual Govern a l’educació pública «la reflecteix un pressupost que està molt lluny d’arribar al 6%», ha defensat Marc Parés, que ha demanat «una transformació en l’escola ordinària» que vagi «més enllà» de l’ampliació de recursos i la personalització dels estudis. «Ara mateix no hi ha per enlloc una política educativa que surti dels temps i dels espais educatius».

Pel diputat Joan Mena, un govern amb Junts per Catalunya no pot apostar per l’educació pública de qualitat perquè «comparteix el model fiscal del PP». De fet, ha dit Mena amb un toc d’humor, «la Laura Borràs és la Rubius de la política catalana», ja que «li agradaria viure a l’Andorra del Sud», tot fent un paral·lelisme amb el youtuber que ha defensat viure al país dels pirineus, on s’ha traslladat per pagar molts menys impostos.


En Comú Podem /