Redacció •  Catalunya •  31/08/2016

Tardà: ‘Si tan convençuts estan que Catalunya no vol la independència, per què s’han negat a preguntar-li?’

El portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha preguntat aquest dimecres a Mariano Rajoy durant el debat d’investidura que ‘si tan convençuts estan que Catalunya no vol la independència, per què s’han negat a preguntar-li?’ I ell mateix ha donat la resposta ‘evident. Vostès no desitgen una solució democràtica. El seu món mental és un altre. Rebutgen la via democràtica, sinònim històricament de progrés’. Tardà ha avançat el vot contrari a la investidura de Rajoy tant per aquest dimecres com per divendres vinent.

Tardà: ‘Si tan convençuts estan que Catalunya no vol la independència, per què s’han negat a preguntar-li?’
Només començar, Tardà ha llançat un missatge directe davant l’ofensiva de l’Estat contra l’avanç del procés independentista de Catalunya: ‘Vagi per endavant, senyor Rajoy, senyor Rivera i magistrats del Tribunal Constitucional, no els tenim por’. I ha recordat que Catalunya és un poble ‘pacífic, cívic, indefens i profundament democràtic’, que no renunciarà als seus anhels de llibertat per esdevenir un estat propi.

El portaveu republicà ha recordat que Rajoy es presentava com a candidat per ‘les pors de Pedro Sánchez’, el líder del PSOE amb qui no s’ha pogut vertebrar una alternativa d’esquerres per la negativa del seu partit a autoritzar un referèndum a Catalunya.

Que Catalunya i Espanya són dues realitats diferents, ha recordat Tardà, també ho demostren els resultats de les últimes eleccions generals, en què PP, PSOE i Ciudadanos van aconseguir 18 de 47 diputats i 0 de 16 senadors. I que segons l’última enquesta del CEO, un 47% dels catalans ja no s’identifiquen amb Espanya i desitgen la independència. ‘Catalunya i el regne d’Espanya se separen, en un procés tant democràtic com imparable’, ha sentenciat. I això és així, ha afegit Tardà, perquè Catalunya no es pot permetre continuar formant part d’un Estat espanyol que, entre altres coses, té un govern ambvoluntat manifesta de maltractar la ciutadania catalana, que els hauria d’avergonyir’. Tardà ha exemplificat aquest maltractament començant per la gestió ‘criminal’ d’infraestructures com la xarxa de Renfe, el no reconeixement de l’espoli fiscal i ser còmplices d’una corrupció sistèmica que corromp el cos de la democràcia i que abasta des de la Casa Reial fins a les Administracions públiques, passant per part de la classe empresarial i política, i de la qual vostès són el paradigma’.

Però existeix un altre tipus de corrupció, pitjor, que no només no combaten, sinó que alimenten, que és la corrupció de la veritat’, ha dit Tardà, i que ‘va des de les raons de la participació espanyola a la guerra d’Iraq del 2003 fins a les escoltes al despatx del ministre Fernández Díaz el 2015 conspirant contra líders independentistes catalans amb el llavors fiscal Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso.

El portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats ha afegit que a tot això s’hi suma l’ofensiva contra Catalunya davant del procés sobiranista que està protagonitzant. ‘Sàpiguen que malgrat que el seu món polític es conjugui amb els verbs amenaçar, mentir, assetjar, i criminalitzar, el Govern de Catalunya complirà el seu compromís amb la ciutadania i que la majoria parlamentària de Junts pel Sí i la CUP es mantindrà fidel al mandat democràtic i aprovarà les lleis de desconnexió’, ha sentenciat Tardà. I ha afegit, també, que ‘els representants legítims del poble de Catalunya, encapçalats pel president Carles Puigdemont, assumiran amb responsabilitat totes les conseqüències dels seus actes’.

La independència no és només un dret que emana de la nostra condició històrica de nació, no és només l’expressió d’una voluntat democràtica, sinó també una necessitat, una urgència, perquè està en joc el nostre futur com a societat’, ha recordat Tardà.

El portaveu republicà ha denunciat la fal·làcia del discurs de recuperació econòmica que manté el PP, perquè les polítiques socials i econòmiques que ha impulsat el govern de Rajoy ‘només han aconseguit blindar, ampliar i cronificar el dolor, la pobresa, l’exclusió i gestar una accelerada dualització social’, amb rics cada vegada més rics ‘i unes classes populars que han de competir entre elles per veure qui pot accedir a un treball precari’.

Després d’assegurar que ‘a veure si els queda clar d’una punyetera vegada que no tenim res contra Espanya ni molt menys contra els espanyols, amb qui centenars de milers de catalans mantenen llaços de sang’, Tardà ha tancat la seva intervenció agraint ‘els milers i milers de ciutadans espanyols progressistes que entenen les nostres aspiracions’ i el suport de Podemos i Izquierda Unida al dret a decidir. I, en català, ha recordat que ‘els catalans i les catalanes de la República de Catalunya no ens sentirem plenament lliures nacionalment fins que el País Valencià i les Illes no hagin exercit lliurement el Dret a Decidir el seu futur. Un futur que desitgem compartit’.

En el torn de rèplica, i davant la inflexibilitat de Rajoy a acceptar el dret a decidir de Catalunya apel·lant a la llei, Tardà ha dit que ‘el que hi ha a Espanya no és una divisió de poders, sinó una distribució de poders, referint-se a la imputació a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, que va activar el Tribunal Constitucional després de l’acord del Consell de Ministres. El portaveu republicà ha dedicat els minuts finals a apel·lar directament al líder de PSOE, Pedro Sánchez, per dir-li que si lidera una alternativa d’esquerres que derogui les lleis reaccionàries del PP, activi polítiques socialdemòcrates i autoritzi el referèndum de Catalunya ‘tindrà el nostre vot per ser president’. I ha deixat clar, també, ‘per no enganyar-nos ni vostès ni nosaltres’, qu – See more at: http://www.esquerra.cat/actualitat/tarda-si-tan-convencuts-estan-que-catalunya-no-vol-la-independencia-per-que-shan-negat-a-p#sthash.T3cWVdRz.dpuf


Catalunya /  ERC /  Joan Tardà /  PP /  soberanisme /