Parlament de Catalunya •  Redacció •  Catalunya •  31/07/2018

Els comuns presenten una bateria de propostes perquè la Comissió Bilateral “sigui útil per la gent, pel diàleg polític i l’autogovern de Catalunya”

Jèssica Albiach i Josep Vendrell insten el Govern a abordar tots els temes “urgents” i no supeditar aspectes com el taxi, l’habitatge, el transport i les migracions al referèndum i la llibertat dels presos i preses polítiques.

Els comuns presenten una bateria de propostes perquè la Comissió Bilateral “sigui útil per la gent, pel diàleg polític i l’autogovern de Catalunya”

La portaveu adjunt de Catalunya en Comú Podem al Parlament, Jèssica Albiach, i el portaveu adjunt d’En Comú Podem al Congrés, Josep Vendrell, han presentat avui una bateria de propostes perquè formin part de la reunió de la Comissió Bilateral Generalitat – Estat que se celebrarà el proper dimecres, i que incideixen tant en la resolució del conflicte polític amb Catalunya com en qüestions que afecten a les condicions materials de vida dels catalans i les catalanes. “La comissió bilateral ha de ser útil per la gent, per l’autogovern de Catalunya i pel diàleg polític entre Catalunya i l’Estat, no entendríem que els drets socials de la ciutadania quedessin a l’armari”, ha afirmat Vendrell.

En una roda de premsa al Parlament, Albiach ha instat el Govern de la Generalitat a abordar tots els temes “urgents” i no supeditar aspectes com “resoldre el conflicte del taxi, no deixar famílies en situació de vulnerabilitat sense habitatge, millorar la situació del finançament o barrar el pas al racisme” a d’altres com el referèndum i la llibertat dels presos i les preses polítiques.

“Defensem el referèndum vinculant com a eina democràtica de solució, i considerem que fins que els presos i les preses polítiques no estiguin al carrer no assolirem una situació de plena normalitat democràtica, però no es pot deixar cap cadira buida per defensar qüestions que afecten la vida quotidiana de la ciutadania, als seus drets i a les seves llibertats”, ha sostingut. “No s’ha d’entrar en el fals debat de supeditar unes a altres”, ha afegit.

La diputada ha qualificat de “decepcionant” la reunió preparatòria de la Comissió Bilateral mantinguda aquest matí entre representants del Govern i els grups parlamentaris. “Per resoldre aquesta situació excepcional de bloqueig i de judicialització però també per parlar de model de país i corregir les desigualtats, és imprescindible parlar amb l’Estat, però també és imprescindible parlar a Catalunya i no només revisar l’ordre del dia, que és bàsicament el que ha passat a aquesta reunió”, ha criticat.

Vendrell ha apuntat que “s’ha obert una nova etapa política” i ha sostingut que la Comissió Bilateral és una “oportunitat” per avançar en “qüestions concretes”. El diputat ha detallat el conjunt de propostes dels comuns, centrades en l’impuls del diàleg, la millora de l’autogovern i l’avenç en drets socials i el desenvolupament econòmic. Alhora, ha reclamat que es fixi un “calendari concret” per als traspassos de competències pendents.

El diputat ha defensat la necessitat que el Govern de Sánchez abandoni la via de la “recentralització” practicada pel PP, que es desjudicialitzar el conflicte amb Catalunya i que es reconegui “la realitat plurinacionalitat de l’Estat”. També que l’Estat deixi enrere la pràctica “d’invasió de competències” de la Generalitat a l’hora d’aprovar lleis i decrets llei, que retiri els recursos contra lleis aprovades pel Parlament i que es reformi el model de finançament, amb una “quita o reestructuració” del deute de la Generalitat. Per últim, ha reclamat que es doti de més recursos les polítiques d’habitatge, de dependència i polítiques d’ocupació; i ha defensat mesures com blindar el model d’escola catalana, reconèixer el caràcter plurilingüe de l’Estat i preservar l’autonomia municipal.


CatECP /  Comissió Bilateral /  Congrés /