Catalunya •  19/07/2015

La vista judicial pel Cas Expert acaba sense acord i s’ajorna fins el 2 de desembre

Les sis persones encausades es neguen a acceptar les acusacions i rebutgen un acord. El jutge ha fixat la primera vista del judici pel 2 de desembre.

 

La vista judicial pel Cas Expert acaba sense acord i s’ajorna fins el 2 de desembre

Pedro Duque, un dels encausats del Cas Expert, explica com ha anat la declaració davant del jutge

Les sis persones encausades es neguen a acceptar les acusacions i rebutgen un acord. El jutge ha fixat la primera vista del judici pel 2 de desembre.

En la vista judicial que es feia avui a Tarragona sobre el Cas Expert, els encausats han demanat davant del jutge i del fiscal que s’arxivés el cas perquè no accepten cap de les acusacions que els fan. Però l’acusació s’ha negat a aquesta petició així que no s’ha arribat a cap acord i el jutge ha fixat el 2 de desembre per la primera vista del judici.

Des de primera hora del matí que s’han anat concentrant gent en suport als acusats davant dels jutjats de Tarragona, on s’ha celebrat la vista, i han arribat a ser més de 200 sindicalistes, activistes i altres persones solidàries. Hi han acudit autocars del Baix Penedès i del Garraf, regidors de la CUP de Calafell i de Tarragona (Ivan Montejo i Jordi Martí, respectivament), i el també penedesenc secretari general de la CGT, Ermengol Gassiot.

La citació d’avui era per explorar un acord entre les parts. Però les sis persones encausades es neguen a reconèixer cap dels fets de què els acusen i que es remunten a 2004.

Recordem que quatre persones que treballaven a l’antiga empresa Expert Polymere (de l’Arboç) i dos assessors sindicals de la CGT estan encausades per uns fets que van succeir fa 11 anys, el 2004. Totes elles s’enfronten a la petició de fiscal de penes d’entre 3 anys i 2 mesos de presó i 4 anys i mig de presó, a més de multes econòmiques.

Uns fets que es remunten a 2004

Els fets es remunten a l’any 2004, quan l’empresa Expert Polymere de l’Arboç havia anunciat que tancaria. Els assessors i militants de la CGT mantenien les corresponents reunions amb la direcció de l’empresa, quan aquesta va anunciar el tancament patronal i no va deixar als treballadors i treballadores que fessin la seva feina al que encara eren els seus llocs de treball. Aquell mateix dia, 20 de juliol de 2004, els sindicalistes de la CGT van informar a la plantilla de la decisió de l’empresa, que era tancar i no deixar treballar ningú des d’aquell mateix moment. Després de l’assemblea els assessors es van retirar i les treballadores van continuar concentrades al recinte de la fàbrica per a decidir com afrontaven la decisió de la direcció de l’empresa.

Des de la CGT expliquen que va ser quan els assessors van passar davant de la fàbrica que van veure a la Guardia Civil dintre del recinte de la planta i com “carregava de forma injustificada i desproporcionada contra l’assemblea que estaven fent les treballadores”.

El resultat va ser que diverses treballadores van resultar ferides de consideració i van detenir Pedro Duque, afiliat a la CGT que havia acudit demanar explicacions per la desproporcionada càrrega de la Guàrdia Civil contra les treballadores.

És arran d’aquells fets que fa un any es va saber que demanen presó per Pedro Duque, per Juan Antonio Soler (també afiliat a la CGT i que havia anat a assessorar el Comitè d’Empresa i les treballadores) i a quatre treballadores d’Expert Polymere.