Debat amb eurodiputats sobre la reducció d’emissions contaminants
Europa pot perdre l’oportunitat per donar resposta al greu problema de contaminació si no hi ha modificacions al text que es votarà a final d’aquest mes. La falta d’objectius ambiciosos cada cinc anys i les "flexibilitats", són algunes de les principals febleses per a l’incompliment dels objectius que la norma estableix per l’any 2030.
Europa pot perdre l’oportunitat per donar resposta al greu problema de contaminació si no hi ha modificacions al text que es votarà a final d’aquest mes. La falta d’objectius ambiciosos cada cinc anys i les «flexibilitats», són algunes de les principals febleses per a l’incompliment dels objectius que la norma estableix per l’any 2030.
Europa es juga la seva salut a finals d’aquest mes, quan està previst que el Ple del Parlament Europeu aprovi la Directiva de sostres d’Emissions nacionals (NEC). La nova normativa substituirà l’anterior Directiva 2001/81/CE que l’Estat espanyol ve incomplint des del 2010, i regularà cinc contaminants (SO2, NOx, NMVOCs, NH3, PM 2.5).
Cada any, més de 400.000 europeus moren prematurament a causa de la contaminació atmosfèrica. La mala qualitat de l’aire també provoca diversos tipus de càncer, infarts, asma, al·lèrgies i malalties neurològiques, especialment a les ciutats. La Comissió Europea estima que els costos relacionats amb la salut de la contaminació atmosfèrica de la UE van des de 390 a 940 milions d’euros anuals.
Per la Plataforma per la Qualitat de l’Aire [1] i per Ecologistas en Acción; el nivell d’ambició de la nova Directiva no coincideix amb l’escala real del problema de qualitat d’aire d’Europa i els beneficis en joc.
Els principals problemes que destaquen del text final acordat per la Comissió, el Consell i el Parlament Europeu són:
- La reducció de l’objectiu inicial de reduir el 52% de les morts prematures en 2030 es rebaixa en el text final al 49,6% en comparació amb els nivells del 2005. Els límits proposats quant a qualitat de l’aire estan a més molt lluny del recomanat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
- Objectius de reducció d’emissions poc ambiciosos pel 2020 i no estableix objectius vinculants per l’any 2025.
- La inclusió de les anomenades «flexibilitats», mitjançant conceptes com «cost desproporcionat» entre altres, que farà que a la pràctica no es compleixin els objectius nacionals d’emissions que estableix la nova Directiva.
- El transport marítim i l’aviació no estan incloses, no formen part de l’inventari Nacional d’emissions.
- Exclusió del metà, un dels principals gasos amb efecte hivernacle i que estava contemplat al text inicial.
Europa reconeix el problema i l’abast del repte, però segons la Plataforma per la Qualitat de l’Aire, el text final acordat ha estat molt rebaixat de la proposta inicial i no resoldrà els problemes de contaminació de l’aire de la Unió Europea. Se seguiran assolint nivells de risc inacceptables per la salut humana i el medi ambient, que agreujaran a més el canvi climàtic amb conseqüències dramàtiques per la població mundial.
Per això, la Plataforma i Ecologistes en Acció han participat en la jornada organitzada avui per l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona per demanar als eurodiputats que: s’estableixin objectius ambiciosos vinculants cada cinc anys, la inclusió del metà, que la norma obligui als Estats membres a incloure objectius de compliment sectorials, la inclusió del transport marítim i l’aviació, i minimitzar al text l’ús de flexibilitats.
Notes
[1] Que aplega més de 70 associacions veïnals, ecologistes, ciclistes, de defensa del transport públic, de la salut i la comunitat educativa, així com científics i ciutadans.