Redacción •  Actualidad •  28/04/2020

El Plan de choque social pasa a la ofensiva este 1º de Mayo en el País Valenciano

El grupo del Plan de choque social del País Valenciano, del que forma parte la Confederación General del Trabajo del País Valenciano junto con otros sindicatos combativos y movimientos sociales, ha lanzado un manifiesto unitario para que esta crisis no la paguen las de siempre.

El Plan de choque social pasa a la ofensiva este 1º de Mayo en el País Valenciano

El 1.º de Mayo de 2020 será una jornada de lucha atípica, alterada por la pandemia de la COVID-19, pero no por ello, afirman desde CGT, los sindicatos combativos y movimientos sociales agrupados dentro del Plan de choque social del País Valenciano van a permanecer quietos y aprovecharán esta fecha simbólica para denunciar la política de recortes aplicados en los últimos años como causante del colapso sanitario que ha supuesto miles de muertos y también las políticas asociadas que han beneficiado unas pocas personas por encima de la salud de todas las trabajadoras.

Desde CGT junto al resto del Plan de choque afirman que pasan a la ofensiva para exigir la aplicación de las medidas de choque mientras dure el estado de alarma y anuncian “un periodo de movilizaciones y lucha permanente una vez acabe el confinamiento para que todo cambie y porque las trabajadoras y trabajadores no vuelvan a salir perdiendo por una crisis que no han provocado”.

Primer de Maig 2020: Passem a l’ofensiva! Que cap persona es queden enrere.

Enguany és un Primer de Maig atípic, una jornada de lluita que es veu alterada per l’expansió de la pandèmia mundial de la COVID-19.

La crisi que dugué el virus ens ha afectat sanitàriament, en l’àmbit laboral i social. No obstant això, lluny del que ens volen fer creure, aquesta crisi no és del tot inesperada: la política de retallades aplicades en els darrers anys, ha provocat un col·lapse sanitari que ha suposat milers de morts i unes polítiques associades que han beneficiat unes poques persones per damunt de la salut de totes les treballadores (ERTO, acomiadaments, imposició d’anar a treballar en serveis no essencials…).

Els sindicats combatius, lluny de romandre quiets, hem realitzat un treball d’acompanyament i lluita de la mà de totes les treballadores i treballadors afectats per aquestes polítiques i lluitem en el Pla de Xoc Social del País Valencià, juntament amb altres organitzacions i moviments socials per no deixar cap persona enrere.

Aquest Primer de Maig, anunciem que passem a l’ofensiva i que, si pretenen que aquesta crisi torne a ser pagada per les de sempre, ens hi trobaran de cara. És per això, que reclamem l’aplicació de les mesures de xoc mentre dure el confinament i anunciem un període de mobilitzacions i lluita permanent un cop acabe el confinament perquè tot canvie i perquè les treballadores i treballadors no tornem a eixir perdent per una crisi que no hem provocat nosaltres. La crisi sanitària no és un fenomen sobrevingut sinó causat pel sistema capitalista. És la manera de producció el que ha provocat les grans problemàtiques del segle XXI. La classe treballadora no pot tornar a pagar la crisi i per això tenim una sèrie de reivindicacions dividides en dues fases:

Mesures de xoc mentre dure el confinament

  1. Garantia patronal dels EPI i protocols de protecció i de proves PCR per a tots els treballs essencials.

  2. Aturada de tota activitat econòmica no essencial.

  3. Nul·litat de tots els ERTO d’empreses amb beneficis.

  4. Nul·litat de tots els acomiadaments per motius de la Covid-19.

  5. Establiment d’una renda bàsica universal incondicional per al període de confinament.

  6. Nacionalització de tots els serveis bàsics i recuperació de tots els serveis externalitzats perquè siguen gestionats des del sector públic, amb participació social i gestió democràtica per a garantir habitatge i subministraments a totes i tots.

  7. Nacionalització i recuperació immediata de tots els serveis públics privatitzats.

Mesures després del confinament i davant la crisi econòmica i social

  1. Derogació total de les reformes laborals i de les pensions: salaris i pensions públiques dignes per a totes a 65 anys.

  2. Fi de l’acomiadament lliure: dret a reingressar al lloc de treball en cas d’acomiadament improcedent.

  3. Prohibició de l’externalització de serveis de l’empresa per combatre la precarietat, bastant segmentació amb la temporalitat i ETT.

  4. Repartiment del treball: prohibició de les hores extres, reducció dràstica de la jornada laboral, fi de la bretxa salarial i de la discriminació de gènere, orientació sexual, edat o procedència.

  5. Reforma fiscal progressiva al País Valencià i a l’Estat: que pague més qui més té.

  6. Ampliació dels fons de reserva per a poder contractar persones en situació de vulnerabilitat social.

  7. Suport amb fons per a l’adquisició d’empreses en fallida per part de les treballadores i dels treballadors.

  8. Regularització de les persones sense papers i migrants per a poder acollir-se a cobertures socials.

  9. Petició, aprovació i aplicació del conveni de l’OIT de les treballadores de la llar i regularització de les persones immigrants.

  10. Relocalització del teixit productiu en clau ecològica i superació de l’economia fòssil. Creació de la banca pública.

  11. Parc Públic d’habitatges de la banca rescatada, fons voltor i socimis.

  12. Garantia de llibertats fonamentals al carrer i d’intimitat en la xarxa enfront de l’autoritarisme i la vigilància digital. Derogació de la Llei Mordassa.

  13. Exigència a la UE que la banca i les multinacionals paguen per no deixar cap persona enrere. No paguem el deute. Intervenim les empreses per a garantir la planificació racional i democràtica de l’economia.

Passem a l’ofensiva. Diem ben alt i clar que no volem cap nou pacte social com el de la Moncloa per afavorir el capital.

Només el poble salva el poble.

Que cap persona no es quede enrere!


CGTPV /  CNT /  COS /  intersindical /