Redacció •  Catalunya •  19/05/2023

Ada Colau proposa una òptica municipal «per garantir la salut oftalmològica»

  • La candidata de Barcelona en Comú i alcaldessa diu que Barcelona serà de nou «pionera en tenir una òptica municipal».
Ada Colau proposa una òptica municipal «per garantir la salut oftalmològica»

Ada Colau ha presentat aquest matí el pla de Barcelona en Comú per implantar un nou servei municipal a la ciutat. Es tracta d’una òptica municipal amb seu física per a persones vulnerables que consisteix en garantir ulleres i lentilles gratuïtes per persones en situació de vulnerabilitat. La mesura contempla també una segona fase, «un acord amb les òptiques de la ciutat per fer tarifació social per a persones grans amb Targeta Rosa i Targeta Barcelona Solidària», ha explicat la candidata. I d’altra banda, també una tercera, que consistiria en obrir una òptica per a tots els públics a preus reduïts.

Amb aquestes tres potes, la mesura vol arribar a les 20.000 persones a l’any amb un pressupost de 400.000 euros per exercici. Segons ha explicat Colau a una roda de premsa a la seu de l’Agència Catalana de Notícies, el nou servei «és essencial per seguir ampliant drets», ha destacat.

«Havíem detectat una altra necessitat. Tothom necessita veure per fer la seva vida. És essencial i no prescindible i no pot estar supeditat a la capacitat econòmica», ha justificat Colau. «Al voltant d’un 30% manifesten tenir problemes per pagar ulleres», ha dit citant estudis de la OCU. En aquest sentit, a partir d’una prova pilot que ja s’ha fet amb la Fundació Ramon Martí i Bonet i que ha entregat més de 900 ulleres, es tenen les garanties per desplegar la mesura.

«A Barcelona hem estat pioners oferint recursos què no cobreix la cartera de salut habitualment», ha explicat Colau, que ha posat com a exemples alguns serveis dels anteriors mandats. «Tenim el primer dentista municipal de l’Estat, amb 50.000 visites», ha afegit. «També el servei de salut mental gratuïta Konsulta’m, que compta amb més de 6000 usuaris als 10 districtes».

Colau ha denunciat que, «tot i què creiem que són serveis que haurien d’estar coberts per la Generalitat, els Ajuntaments tenim l’oportunitat d’ajudar les persones vulnerables i per això, hem de continuar ampliant aquests serveis», ha destacat. La idea és, a banda de prioritzar augmentar el pressupost per polítiques socials, innovar creant nous serveis. «Hem obert camí», ha destacat.

L’alcaldessa ha recordat que els serveis del dentista municipal per persones vulnerables està funcionat a ple rendiment, malgrat el recurs competencial del Col·legi oficial que va recórrer la tercera fase que també contemplava una oficina per a tothom. «Nosaltres tenim clar que no som competència i per tant proposem col·laborar amb els col·legis», ha explicat Colau. «Estem convençudes que es podrà resoldre la qüestió competencial i oferir aquest servei», ha afegit.


Ada Colau /