Redacción •  Catalunya •  18/05/2023

Ada Colau: «Climatitzarem totes les escoles i habitatges amb serveis per gent gran per garantir la salut davant el canvi climàtic»

  • Barcelona en Comú presenta un pla per combatre l’emergència climàtica i les onades de calor a la ciutat.
Ada Colau: «Climatitzarem totes les escoles i habitatges amb serveis per gent gran per garantir la salut davant el canvi climàtic»

Els Comuns han presentat aquest matí una de les mesures més importants de la candidatura. Es tracta d’un pla que contempla augmentar 16 hectàrees d’ombra a parcs, carrers i places dures; ampliar fins 400 els refugis climàtics i climatitzar les 4 residències i 1500 habitatges per a gent gran que tenen serveis municipals, entre d’altres coses.

«Som els únics que estem proposant coses en aquest sentit, perquè l’únic que sentim dels altres és negacionisme climàtic», ha declarat la candidata i alcaldessa, Ada Colau. «Ens prenem seriosament l’emergència climàtica perquè és ja una realitat encara que tinguem tants negacionistes», ha dit, per continuar explicant que «si no fem res, moriran 1800 barcelonins la propera dècada», ha dit citant un informe d’ISGlobal.

L’anomenat Pla Ombra té tres eixos adreçats a diferents sectors: un per a tothom, i els altres dos pels col·lectius més vulnerables com ara els nens o la gent gran. A la presentació hi han participat la regidora i candidata número 5, Gemma Tarafa; el candidat número 4, Guille López i els actuals regidors Pau González i Eloi Badia, a qui Colau ha agraït la feina feta. «Tenim un pla per accelerar l’adaptació de Barcelona, que s’adreça a tota la població, però especialment per qui més pateix la calor», ha afegit Colau.

La part adreçada a la població general consistirà en augmentar en 16 hectàrees l’ombra a parcs, carrers i places dures. «A Barcelona ja estem actuant i hem de continuar perquè les onades de calor ja són aquí», ha explicat. També fer créixer fins els 400 els refugis de la Xarxa de Refugis Climàtics amb la intenció què tothom tingui un refugi a menys de 5 minuts de casa seva. «Són equipaments que tenen punt d’aigua, ombra, serveis i estan disponibles en horaris clau», ha afegit l’alcaldessa.

Pel que fa als infants, la proposta passa per climatitzar totes les escoles públiques de Barcelona. «Nosaltres pensem que ho hauria de liderar la Generalitat, però estem disposats a avançar inversions», ha dit l’alcaldessa, qui ha xifrat en 90 milions d’euros la despesa. «Tant si la Generalitat s’hi posa com si no, l’Ajuntament ho farà», ha reblat. «També la creació de 10 grans àrees de joc que és una gran demanda ciutadana», ha dit Colau. Això voldrà dir que hi haurà una per districte.

En la part de gent gran el pla prioritza climatitzar les 4 residències i 1500 habitatges amb serveis municipals que té la ciutat. També, incorporar a les subvencions de rehabilitació una línia per confort tèrmic a llars de persones grans en situació de vulnerabilitat. «S’ha de promoure l’autonomia de la gent gran i per això a Barcelona volem habitatges amb serveis i deixar les residències per persones més dependents», ha explicat Colau.

En general, durant la presentació els Comuns han deixat clar que són «l’única formació que de manera concreta i amb pressupostos volem entomar el tema de cara i volem protegir a la nostra població», ha dit Colau.


Barcelona en Comú /