Tània Corrons •  Catalunya •  31/12/2021

Pressupostos a Barcelona: de les paraules als fets

  • S’ha aprovat un pressupost de 3.400 milions d’euros a Barcelona
  • El pressupost servirà de ben segur per tal que, neixis on neixis de la ciutat, gaudeixis d’una bona qualitat de vida i tinguis les mateixes oportunitats per construir el teu futur.
Pressupostos a Barcelona: de les paraules als fets

S’acaba l’any i, entre els regals del Tió, arriba la bona noticia de que Barcelona tindrà, de nou l’any 2022, uns pressupostos expansius amb xifres rècord. I aquesta és una magnífica noticia perquè, just quan s’iniciava el procés de recuperació social i econòmica, ens trobem enmig d’una incertesa creixent per la sisena onada del coronavirus, que no sabem quins efectes tindrà en la incipient recuperació.

Els pressupostos de les administracions públiques són molt importants perquè són l’eina que permet fer realitat les polítiques públiques. Sense posar diners a les polítiques concretes és impossible millorar la vida de la gent i, per tant, la política es converteix en “bla, bla, bla” -utilitzant paraules de Greta Thunberg-. Per tant, les administracions públiques tenen la responsabilitat de fer el màxim esforç per arribar a acords i aprovar els pressupostos anualment, en especial en un any com aquest en què hi ha molt per fer, i és possible incrementar la despesa i la inversió per sortir de la crisi.

Per passar de la política de les paraules a la dels fets, Barcelona en Comú ha donat centralitat als pressupostos des del primer dia, i per això aquests s’han anat incrementar progressivament fins als 3.400 milions d’euros al 2022, un 40% més que al 2014. Gràcies a això, s’estan fent realitat en els darrers sis anys polítiques com la pacificació d’un centenar d’entorns escolars, la major convocatòria de places de funcionaris de la història, la construcció de 6.100 habitatges públics fins el 2020, el dentista municipal, el centre de noves masculinitats, els bonus consum per reactivar el comerç local, la unitat d’antidesnonaments que té una taxa d’èxit del 93%, o els més de 100 quilòmetres de carril bici. I tot això, mantenint la solvència econòmica de l’Ajuntament i un baix nivell d’endeutament que permet que el 2022, quan és necessari fer un esforç des de lo públic, es pugui incrementar l’endeutament en 100 milions d’euros per finançar una part de les inversions.

Si d’alguna cosa podem estar segures després de gairebé dos anys de pandèmia, és de que la ciutadania està cansada i vol solucions als seus problemes del dia a dia. Per aquest motiu, l’atenció social, la neteja, el manteniment de l’espai públic, la mobilitat i la seguretat s’enduen prop del 43% de la despesa prevista per l’any vinent. A més a més, aquests pressupostos també han de servir per tal que l’Ajuntament de Barcelona pugui seguir liderant un triple repte.

En primer lloc, el repte de l’emergència social, agreujada per les conseqüències de la pandèmia, i que ha escalat les desigualtats socials deixant en risc de pobresa a un de cada quatre habitants de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Així encarem la recuperació postcovid sense deixar a ningú enrere, amb una inversió social històrica que arriba fins als 412M€ i que ens permet ser la capital que millors serveis socials té i que més inverteix.

En segon lloc, el repte de reactivar i reorientar l’economia per tal de sortir de la crisi promovent un canvi de sentit comú, que posi les persones i el planeta al centre del model econòmic. Per això es fa una aposta per la mobilitat sostenible, arribant a 218M€, que ens permetrà impulsar la transició ecològica, promocionant l’ús del transport públic. Aquest any s’ha tornat a congelar les tarifes del transport públic, i les obres per la unió del Tramvia per la Diagonal dibuixen un nou horitzó.

I en tercer lloc, Barcelona ha de seguir liderant el repte d’adaptar la ciutat als nous reptes globals, inspirant a altres ciutats com a centre de resiliència global. Es dedicarà el pressupost a combatre la contaminació atmosfèrica ampliant les zones verdes i passejables amb el programa Superilles; o els 15 milions d’euros d’inversió en la llargament esperada reurbanització de Via Laietana.

El dia 23 de desembre s’ha aprovat un pressupost de 3.400 milions d’euros a Barcelona que servirà de ben segur per tal que, neixis on neixis de la ciutat de Barcelona, gaudeixis d’una bona qualitat de vida i tinguis les mateixes oportunitats per construir el teu futur.

*Tània Corrons. Portaveu de Barcelona en Comú.

*Article publicat originalment a Catalunya Plural el 23-12-2021.


Barcelona en Comú /