Redacció •  Catalunya •  31/05/2023

Sabadell acull l’exposició «Mujeres Libres (1936-39), precursoras de un mundo nuevo»

  •  Dones pioneres del moviment llibertari durant el 1936, i referents pel feminisme. 
  • L’Exposició vol treure aquestes dones de l’oblit i donar-los el reconeixement que mereixen. 
  • Conferència:“Mujeres Libres Vs la Sección Femenina. Propostes al 1936.”  

Lloc: Centre Cívic de Sant Oleguer, des del dijous 15 de juny fins al dia 23.

Dijous 15 de juny a les 18’30h. Inauguració amb la conferència: “Mujeres Libres Vs la Sección Femenina. Propostes al 1936.” 

Sabadell acull l’exposició «Mujeres Libres (1936-39), precursoras de un mundo nuevo»

Sabadell serà l’amfitriona de l’exposició «Mujeres Libres (1936-39), precursoras de un mundo nuevo», que tindrà lloc del 15 al 25 de juny. 

Aquesta exposició tracta de recuperar la història oblidada de l’organització Mujeres Libres, una agrupació femenina sorgida al si del moviment llibertari durant l’any 1936, el propòsit de la qual era unir les dones de classe treballadora per lluitar per la seva emancipació.

La mostra està composta per 16 panells, de materials sonors i audiovisuals, amb informació detallada sobre la gestació i el desenvolupament de l’organització, les seves reivindicacions i àmbits d’actuació, els seus plantejaments sobre igualtat, educació, treball, sexualitat i la participació activa que va desenvolupar per guanyar la guerra contra el feixisme.

Avui dia, el que plantejava i va reivindicar Mujeres libres el 1936, continua sent un referent en què veure’ns reflectides, sent el nostre deure mantenir aquest llegat perquè serveixi com a base de la lluita de les dones per la consecució de la igualtat real.

L’exposició s’inaugurarà el dijous 15 de Juny amb la conferència   “Mujeres Libres Vs la Sección Femenina. Propostes al 1936.” a càrrec de la doctora en història contemporània Soledad Bengoechea i la Sònia Turón, Presidenta de la Fundació Anselmo Lorenzo.

La conferència es farà a les 18:30h a l’espai Àgora del Centre cívic de Sant Oleguer. Es compararà la ideologia de Mujeres Libres en contraposició a la Sección Femenina de Falange, opció guanyadora de la guerra i que va condicionar la cultura i l’educació de la societat en general, i de les dones en particular, durant tot el franquisme fins al 1978. 

Mujeres Libres va desenvolupar un vast programa dedicat a conscienciar i elevar la cultura de les dones a través de l’educació i la formació laboral; amb això pretenien superar el que anomenaven la triple esclavitud de la dona obrera: la de la seva ignorància i la derivada per la seva condició de dona i de treballadora.

Per això, consideraven que havien d’emprendre una doble lluita: d’una banda, acabar amb el sistema econòmic i social que les explotava, juntament amb els seus companys, per establir una societat basada en el Comunisme Llibertari, i, de l’altra, acabar amb la seva pròpia explotació com a dones.

Transcorregudes vuit dècades des de la creació d’aquesta organització femenina, la Fundació Anselmo Lorenzo, mitjançant aquesta exposició itinerant, tracta de rescatar aquestes dones de l’oblit donant-los el reconeixement que mereixen. La seva lluita ha de servir d’experiència i aprenentatge tant pel moviment feminista, com per qualsevol moviment que busqui un canvi social.

Aquest esdeveniment està organitzat per la Fundació Estudis Llibertaris Anselmo Lorenzo i la Confederació Nacional del Treball (CNT) i compta amb la col·laboració de l’ajuntament de Sabadell.

Més informació: web cnt sabadell i FAL (fundación Anselmo Lorenzo).


Mujeres Libres /