Redacció •  Catalunya •  30/03/2021

Unitat contra el feixisme: Solidaritat amb el #RavalvsVOX

VOX (i la Fiscalia de Delictes d’Odi) han denunciat una desena de veïnes i veïns del Raval de delicte d’odi per haver participat en una protesta veïnal contra una incursió dels ultres al barri.

Unitat contra el feixisme: Solidaritat amb el #RavalvsVOX

Solidaritat amb el Raval: el delicte d’odi és VOX

El 25 d’agost de 2020, la diputada de VOX per Almería, Rocío de Meer, en una intervenció al Congrés espanyol, es va referir al barri barceloní del Raval com un “estercolero multicultural”, i tant ella com VOX com a partit van insistir en aquest insult posteriorment en xarxes socials. En realitat, el Raval és un barri digne, divers i solidari, de gent treballadora.

El 2 de setembre, VOX va presentar-se al Raval per escampar el seu discurs d’odi, amb una forta dosi de racisme i elitisme classista. La visita ultra —organitzada, entre altres, per un conegut neonazi que té un càrrec important a VOX— va produir un fort rebuig i indignació dins el barri, que es va expressar en una àmplia protesta veïnal.

Davant aquesta situació, els Mossos van actuar, no contra els que havien anat al Raval per escampar l’odi, sinó contra el propi veïnat que defensava la democràcia, els drets humans, i la convivència en la diversitat.

Com a senyal de l’amplitud del rebuig veïnal davant el succeït, el 9 de setembre es va celebrar una roda de premsa per presentar la declaració “Raval vs VOX”, signada per més de 40 entitats locals.

Ara, diverses veïnes i veïns del Raval han rebut denúncies per suposats delictes d’odi. Els criden a prestar declaració a la Ciutat de Justícia el dilluns 29 de març. Les persones denunciades inclouen persones racialitzades i altres activistes antiracistes,  i un d’ells és un portaveu d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme que, a més a més, és un dels coordinadors de la xarxa internacional World Against Racism que acaba de celebrar més de cent accions arreu del món, amb motiu de la jornada contra la discriminació racista de l’ONU.

Davant aquests fets:

1. Demanem l’arxivament de la causa. Qui promou l’odi no són les persones denunciades, sinó VOX, un partit que defensa el franquisme i que té relacions amb els feixistes armats que van atacar el Capitoli a Washington, així com amb els neonazis grecs.

2. Expressem de nou la nostra indignació davant la impunitat de l’extrema dreta i la permissivitat de les autoritats.

3. Denunciem les investigacions respecte a les idees polítiques de les persones acusades, dutes a terme tant pels Mossos com per la policia nacional espanyola. Aquesta mena d’investigacions, realitzades a instàncies de VOX, ens fan recordar èpoques passades que no volem que tornin.

4. En una situació on els delictes d’odi de veritat —per motius del racisme, masclisme, transodi…— van en augment, és indignant que la Fiscalia de Delictes d’Odi es dediqui a perseguir veïnes i veïns que rebutgen l’odi, i defensen la democràcia i els drets humans. Demanem una revisió de l’aplicació del Codi Penal respecte als delictes d’odi, perquè serveixi per protegir col·lectius oprimits com les persones racialitzades, LGTBI, dones… no com a una arma legal dels que ataquen aquests grups.

5. Demanem al conjunt de la societat i a les entitats socials que facin costat a les persones acusades i al barri del Raval en general. Demanem a totes les forces democràtiques que contribueixin a barrar el pas a VOX, que amenaça els drets de la gran majoria.

#ForaVOX #NoPassaran

Unitat Contra el Feixisme i el Racisme

Solidaridad con el Raval: el delito de odio es VOX

El 25 de agosto de 2020, la diputada de VOX para Almería, Rocío de Meer, en una intervención en el Congreso español, se refirió al barrio barcelonés del Raval como un “estercolero multicultural”, y tanto ella como VOX como partido insistieron en este insulto posteriormente en redes sociales. En realidad, el Raval es un barrio digno, diverso y solidario, de gente trabajadora.

El 2 de septiembre, VOX se presentó en el Raval para promover su discurso de odio, con una fuerte dosis de racismo y elitismo clasista. La visita ultra —organizada, entre otros, por un conocido neonazi que tiene un cargo importante en VOX— produjo un fuerte rechazo e indignación dentro del barrio, que se expresó en una amplia protesta vecinal.

Ante esta situación, los Mossos actuaron, no contra los que habían ido al Raval para esparcir el odio, sino contra la propia gente del barrio  vecindario que defendía la democracia, los derechos humanos, y la convivencia en la diversidad.

Como señal de la amplitud del rechazo vecinal ante lo sucedido, el 9 de septiembre se celebró una rueda de prensa para presentar la declaración “Raval vs VOX”, firmada por más de 40 entidades locales.

Ahora, varias vecinas y vecinos del Raval han recibido denuncias por supuestos delitos de odio. Los llaman a prestar declaración en la Ciudad de Justicia el lunes 29 de marzo. Las personas denunciadas incluyen a personas racializadas y a otros activistas antirracistas, y uno de ellos es un portavoz de Unitat Contra el Feixisme i el Racisme que, además, es uno de los coordinadores de la red internacional World Against Racism que acaba de celebrar más de cien acciones en todo el mundo, con motivo de la jornada contra la discriminación racista de la ONU.

Ante estos hechos:

1. Exigimos el sobreseimiento de la causa. Quien promueve el odio no son las personas acusadas, sino VOX, un partido que defiende el franquismo y que tiene relaciones con los fascistas armados que atacaron el Capitolio en Washington, así como con los neonazis griegos.

2. Expresamos de nuevo nuestra indignación ante la impunidad de la extrema derecha y la permisividad de las autoridades.

3. Denunciamos las investigaciones respecto a las ideas políticas de las personas acusadas, llevadas a cabo tanto por los Mossos como por la Policía Nacional. Este tipo de investigaciones, realizadas a instancias de VOX, nos hacen recordar épocas pasadas que no queremos que vuelvan.

4. En una situación donde los delitos de odio de verdad —por motivos del racismo, machismo, transodio…— están en aumento, es indignante que la Fiscalía de Delitos de Odio se dedique a perseguir vecinas y vecinos que rechazan el odio y que defienden la democracia y los derechos humanos. Pedimos una revisión de la aplicación del Código Penal respecto a los delitos de odio, para que sirva para proteger a colectivos oprimidos como las personas racializadas, LGTBI, mujeres… y no como un arma legal de los que atacan estos grupos.

5. Pedimos al conjunto de la sociedad y a las entidades sociales a que apoyen a las personas acusadas y el barrio del Raval en general. Pedimos a todas las fuerzas democráticas que contribuyan a cerrar el paso a VOX, que amenaza los derechos de la gran mayoría.

#ForaVOX #NoPasaran

Unitat Contra el Feixisme i el Racisme.

Firmad esta declaración

LISTA DE ADHESIONES RECIBIDAS


Vox /