Redacció •  Catalunya •  27/05/2024

BComú demana no incorporar pistoles Taser a la Guàrdia Urbana (GUB)

El grup municipal dels comuns considera que el Parlament de Catalunya ha d’elaborar abans «una avaluació exhaustiva de l’ús que n’han estat fent els Mossos d’Esquadra i les policies locals que ja en disposen» tenint en compte, més enllà de la tècnica policial, els impactes en la salut i els drets fonamentals.

BComú demana no incorporar pistoles Taser a la Guàrdia Urbana (GUB)

Dilluns 27 de maig 2024.

En el plenari municipal del passat mes d’abril, el govern de Jaume Collboni es va mostrar «favorable» a l’ús de les pistoles elèctriques, conegudes com a Taser, per part de la Guàrdia Urbana (GUB). El PSC va anunciar que prendrien la decisió sobre la seva implantació abans de l’estiu. És per això que el grup municipal de Barcelona en Comú ha registrat un prec perquè el govern municipal no iniciï els tràmits per la incorporació de les pistoles Taser a la GUB fins que el Parlament de Catalunya no hagi elaborat «una avaluació exhaustiva de l’ús que n’han estat fent els Mossos d’Esquadra i les policies locals que ja en disposen». Els comuns demanen així mateix que aquesta avaluació «tingui en compte els impactes en la salut i en l’exercici de drets fonamentals, a més de la tècnica policial».

En aquesta línia, els comuns se sumen a les veus d’experts i entitats que consideren que la Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya hauria d’avaluar l’ús de les pistoles Taser «tant pel Cos Mossos d’Esquadra com per part de les policies locals, analitzant també la normativa actual que en regula l’ús, per tal de valorar-ne la utilització, els impactes fins i tot letals i les mancances en l’efectivitat de la seva traçabilitat i control posterior».

En el prec, el regidor Marc Serra es remet a l’informe del Síndic de Greuges de Catalunya, publicat l’any 2021, ‘Expansió, reglamentació i ús de les pistoles elèctriques entre les policies de Catalunya’, on manifestava la seva preocupació per l’expansió de l’ús de les pistoles Taser i la necessitat de dur a terme «una revisió de reglamentació del seu ús».

Els comuns critiquen que el govern de Collboni sigui favorable a l’ús de les Taser per part de la GUB «precisament quan l’Audiència de Barcelona ha ordenat la reobertura de la investigació judicial per la mort d’un veí de Badalona després de rebre l’impacte de sis descàrregues elèctriques d’una pistola Taser dels Mossos d’Esquadra». En aquest sentit, creuen que «es constata que les actuals prohibicions d’ús de la pistola Taser previstes al protocol d’Instrucció 4/2018 del Cos dels Mossos d’Esquadra no són efectives i admeten un ús potencialment letal».


Barcelona en Comú /