Redacció •  Catalunya •  16/08/2022

8 mesures estrella d’Alba Pijuan a l’alcaldia de Tàrrega

L’alcaldessa, que serà la candidata republicana a les municipals del 2023, ha liderat polítiques de suport al teixit econòmic i empresarial, de memòria històrica i igualitàries per millorar la vida dels targarins i targarines.

8 mesures estrella d’Alba Pijuan a l’alcaldia de Tàrrega

Gairebé tres anys després de ser nomenada alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan se sent “satisfeta” d’haver acceptat a ulls clucs el repte majúscul de ser al capdavant de la seva ciutat en una legislatura molt complexa, marcada per una pandèmia mundial. Pijuan i el seu equip asseguren que han treballat intensament per estar sempre al costat dels seus veïns i veïnes i del teixit comercial, empresarial i associatiu de la capital de l’Urgell, de gairebé 17.000 habitants.

Pijuan va néixer a Tàrrega el 1975 i és llicenciada en Traducció i Interpretació i Doctora en Teoria de la Traducció per la Universitat Autònoma de Barcelona. S’autodefineix amb el que es coneix a nivell popular com una “TTV”, és a dir, una targarina de tota la vida. És néta del primer regidor d’Esquerra Republicana a Tàrrega després de la dictadura franquista, Ramon Vallverdú Bordes, i ha viscut la política intensament des de ben jove, en l’àmbit familiar. El 2019 es va presentar als comicis municipals de Tàrrega com a independent, en segona posició, amb la llista d’ERC-MES-AM, esdevenint regidora electa, i finalment va ser designada candidata a l’alcaldia per a la seva formació i investida en el càrrec el 15 de juny del 2019.

Des de llavors, assegura que ella i el seu equip han treballat en tot moment, i des de totes les regidories, per “posar les persones al centre” de les seves polítiques i accions de govern. “Hem treballat per a la ‘Tàrrega sencera’”, afirma, fent-se seu el concepte de “Catalunya sencera” del president de la Generalitat, Pere Aragonès. I ho han fet amb mesures com les següents:

  1. Suport al teixit econòmic i empresarial targarí, al petit comerç, amb campanyes de promoció del comerç local com “Aixequem Tàrrega”, “Tornem a taula” o “Fira’t a Tàrrega”. També, destinant 350.000€ en ajudes directes a tots els negocis i establiments que van tenir pèrdues durant el 2020; la suspensió de la taxa d’OVP el 2020 i 2021; i, darrerament, el mes d’abril, l’impuls d’una reeixida campanya de bons, juntament amb la Cambra de Comerç, que ha implicat un moviment de més de 230.000€ a la ciutat, amb una inversió directa del consistori de 50.000€. També, en l’àmbit industrial, s’ha treballat intensament amb l’Incasòl des de la tardor del 2020 pel desenvolupament del sòl industrial del Boscarró Nord amb una previsió d’inici d’adquisició de compromisos aquesta mateixa tardor i de vendes de parcel·les l’estiu del 2023.
  2. La promoció del pla educatiu d’entorn 0-20, en què “tota la ciutat es converteix en agent educatiu i en què la transversalitat, el fet de compartir sinergies entre diferents centres i etapes educatives, promou la convivència i el respecte, el perdre la por a la diferència i posar en valor la diversitat cultural que ens enriqueix com a poble”, explica l’alcaldessa. També s’ha treballat per fomentar la formació ocupacional ampliant els espais destinats a cursos del centre La Solana i s’ha dinamitzat l’Oficina Jove de l’Urgell i les activitats de lleure.
  3. Actes de memòria històrica, com l’establiment del Dia de Memòria Històrica i Democràtica de la ciutat el 25 de maig, en commemoració a aquesta data del 2021, quan es van instal·lar Stolpersteine en homenatge als nou deportats targarins als camps nazis. “Cal recordar, cal ensenyar què va passar, cal no esborrar el passat”, defensa Pijuan.
  4. Noves oficines d’atenció a les persones en què se centralitzen els serveis d’Acció Social, Habitatge, Igualtat i Salut; així com polítiques actives per lluitar contra la bretxa digital i per acompanyar la gent gran; per aconseguir una igualtat de gènere efectiva i lluitar contra les violències masclistes; i per treballar en la consecució de més habitatge social.
  5. No s’han descuidat, tampoc, els pobles del terme, en què després d’anys de reivindicació, s’ha desplegat la fibra òptica per afavorir una connectivitat “imprescindible si volem lluitar contra el despoblament i l’envelliment de la població que hi viu”, remarca Pijuan. A més, al municipi s’han instal·lat set espais, tant al carrer com en edificis municipals, de connexió Wifi gratuïta per garantir que tothom pugui tenir accés a Internet.
  6. S’ha afavorit la participació ciutadana tirant endavant uns pressupostos participatius, en què idees proposades pels targarins i targarines s’han executat amb un pressupost de 100.000€ per cada edició.
  7. A nivell cultural, s’ha aconseguit la cessió de la casa pairal de la família de Manuel de Pedrolo al carrer Major, “pas imprescindible per aconseguir treballar en una futura museïtzació d’aquest edifici que s’ha quedat aturat en el temps i que serà puntal per difondre i divulgar l’obra i la figura de l’autor més prolífic de les lletres catalanes”, destaca l’alcaldessa. “No hem descuidat, tampoc, Cal Trepat”, afegeix, “insígnia del patrimoni industrial català, en què hem invertit per continuar la rehabilitació de diferents naus, del departament comercial i de la casa de la família, que a partir d’ara acollirà un alberg del Camí de Sant Jaume”.
  8. Finalment, s’han previst diverses partides, superant els 300.000€, d’arranjament de voreres i pavimentacions per arreglar l’estat de carrers i places de tota la ciutat, del centre i dels barris, perquè, en paraules de la candidata republicana, “al cap i a la fi, el dia a dia, el poder passejar amb tranquil·litat i comoditat, és un punt fonamental per fer de Tàrrega una ciutat més amable per qui hi viu i per qui ens ve a visitar”.

Aquestes només són quatre pinzellades de tot el que l’alcaldessa i el seu equip han fet al llarg d’aquests tres al govern de la ciutat, però són “exemple d’una manera de fer que vull continuar liderant a partir del 2023, aquest cop sí, encapçalant la llista d’Esquerra Republicana a les properes municipals, sent conscient del repte que això implica”, assevera, finalment, Alba Pijuan.


ERC /