Redacció •  Catalunya •  15/10/2021

Gabriel Rufián, al Congrés: «No podem acceptar una llei de memòria sense memòria»

Esquerra Republicana ha presentat avui al Congrés una esmena a la totalitat al projecte de llei de Memòria Democràtica del govern espanyol. Una llei «covarda» que no resol els greuges acumulats durant dècades per part de les víctimes del franquisme.

Gabriel Rufián, al Congrés: «No podem acceptar una llei de memòria sense memòria»

El portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés de Diputats, Gabriel Rufián, ha defensat aquest dijous davant del ple l’esmena a la totalitat que el grup republicà ha presentat al projecte de llei de Memòria Democràtica del govern espanyol. És, segons ha dit, “una llei de memòria sense memòria” pel que té de covarda i acomplexada i que continua deixant de banda la reparació moral i econòmica a les víctimes de la dictadura franquista.

En una intervenció en què ha volgut homenatjar a qui fa 14 anys va iniciar aquesta lluita al Congrés pràcticament en solitari, l’exdiputat republicà Joan Tardà, Rufián ha interpel·lat “a les senyories antifeixistes de la cambra” per preguntar-los si serien capaços de votar una llei “incapaç de qualificar d’il·legal un règim sorgit d’un cop d’Estat”, sinó només de nul i il·legítim, quan l’ONU ja l’havia definit de feixista el 1946. “Quin pot ser el motiu, més enllà de la pura covardia, senyories?”, s’ha preguntat.

“Si el patriotisme està renyit amb la veritat i amb el perdó, no està defensant una pàtria on conviure amb l’altre, sinó un ring on trencar-se la cara amb l’altre”, ha assenyalat el portaveu republicà, que ha enumerat una corrua de greuges que el projecte de llei de Memòria Històrica continua posant de manifest respecte a les víctimes de la dictadura, en contrast per exemple amb el cas alemany, on van ser les mateixes empreses que havien col·laborat amb el nazisme les que van acabar reparant i indemnitzant les víctimes i els seus familiars. “Volen saber quantes insignes empreses espanyoles es van fer d’or amb Franco? Alguna no pagaria indemnitzacions voluntàries si se sabés? De veritat?”

“Lliurar un diploma a la néta d’un assassinat i mal enterrat en una cuneta, sí. Que queda molt bé. Però retornar-li la casa, els diners o la terra que li va robar al seu avi un feixista fa 90 anys, ja no. Que costa diners”, ha dit.

 “Una llei de Memòria Democràtica sense l’aval d’Esquerra Republicana, sense l’aval del republicanisme català, és una mala llei de Memòria Democràtica” 

Gabriel Rufián

Rufián també ha denunciat que la llei del govern prevegi la creació d’una fiscalia de sala amb capacitat d’investigar, però no de denunciar. “Un fiscalia que no denuncia no és una fiscalia, és un detectiu privat”. Com també que no es dignifiqui la memòria dels milers de deportats en camps d’extermini nazis o que s’obviï la connivència de la jerarquia de l’església catòlica amb el règim franquista.

“Una llei de Memòria Democràtica sense l’aval d’Esquerra Republicana, sense l’aval del republicanisme català, és una mala llei de Memòria Democràtica”, considera Rufián. “Ja es va demostrar fa 14 anys. I si Joan Tardà va ser capaç de dir-los que no, essent el què érem, els qui érem i quants érem, imaginin essent el que som, els qui som i quants som ara”.

L’esmena a la totalitat d’Esquerra ha estat tombada per la majoria de la cambra, per la qual cosa el text del govern passarà ara a tramitar-se en ponència per poder-hi presentar esmenes parcials.


Ley de Memoria Democrática /