Redacción •  Catalunya •  09/07/2023

Aina Vidal: “En el pròxim govern de coalició proposarem un Ministeri d’Habitatge”

  • Ada Colau confia en un SUMAR amb la màxima força dins de l’executiu perquè la Llei d’Habitatge “es millori i s’apliqui amb la màxima ambició“, mentre que Jéssica Albiach assenyala que el proper pas ha de ser “una normativa estatal per limitar els pisos turístics i donar eines als municipis per poder regular-los”.
Aina Vidal: “En el pròxim govern de coalició proposarem un Ministeri d’Habitatge”

La candidata de SUMAR – En Comú Podem, Aina Vidal s’ha compromès a treballar per la creació d’un Ministeri d’Habitatge que garanteixi el dret a l’habitatge de la ciutadania. Ho ha dit en l’acte ‘A favor del dret a l’habitatge’ celebrat a Barcelona i que comptat Aamb la participació de l’exalcaldessa de Barcelona i líder de BComú, Ada Colau; la presidenta d’En Comú Podem al Parlament de Catalunya, Jéssica Albiach, la portaveu d’habitatge de SUMAR, Alejandra Jacinto; i el número dos de la candidatura, Gerardo Pisarello.

Aina Vidal ha indicat la seva intervenció que defensar Catalunya també és “reivindicar el dret a l’habitatge com un dret que ha de ser garantit, com el de la sanitat o l’educació”. I és que per a la diputada, l’habitatge, a més d’un dret, ha estat durant massa temps també “el tronc de l’especulació que ha reforçat el mercadeig de les llars, de les bombolles immobiliàries, dels qui s’enriqueixen disparant els lloguers, o dels bancs i els fons voltors que compren i venen les nostres llars”.

La candidata ha destacat la importància i la dificultat per aprovar la primera llei d’Habitatge de la democràcia: “Hi ha molts interessos en joc i posar ordre a l’habitatge significa tocar un sistema econòmic rendista, especulatiu i de privilegis. I és que garantir el dret a l’habitatge i avançar cap a una economia productiva i verda són avui la mateixa cosa”. Per això, Aina Vidal ha anunciat que “si SUMAR – En Comú Podem tornem a guanyar un govern de coalició, proposarem la creació d’un Ministeri d’Habitatge”. Segona ha explicat la candidata per Barcelona, “l’habitatge és una política troncal que travessa l’economia i les vides de cada una de les persones d’aquest país, perquè parlar d’habitatge és parlar de per què no arribem a fi de mes, de l’emancipació dels joves i és parlar d’un dels grans reptes que ha d’abordar aquest govern en la propera legislatura i que ja no pot esperar més”.

La presidenta d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha retret la manca d’acció del Govern de la Generalitat en matèria d’habitatge. “Hem passat de 702 a gairebé 100.000 habitatges turístics censats en deu anys”, ha assenyalat la diputada. Albiach considera que, si aquesta legislatura s’ha pogut aprovar la llei d’Habitatge, “el proper pas ha de ser fer una normativa per limitar els pisos turístics i donar eines als municipis per poder regular la quantitat i revocar les llicències si cal”. La presidenta d’En Comú Podem ha recordat que el PSOE no volia la llei i, per tant, “si es vol posar fi a la plaga dels pisos turístics que buiden els nostres pobles i ciutats només hi ha una garantia: votar Sumar-En Comú Podem”.

L’exalcaldessa de Barcelona i líder de BComú, Ada Colau, ha posat en valor la capacitat de l’espai polític per “bastir ponts entre les forces d’esquerres” i considera que SUMAR – En Comú Podem és “la garantia d’un Govern progressista a l’Estat, i que aquest faci les polítiques més avançades possibles i la conquesta de noves llibertats”. Tot i això, Colau ha indicat que queda molt per fer en matèria d’habitatge per ‘aturar el partit dels especuladors’: “Necessitem que SUMAR entri amb la màxima força possible al Govern perquè la Llei d’Habitatge s’ampliï i s’apliqui amb la màxima ambició. Qui estigui preocupat pel dret a l’habitatge, el vot útil és a SUMAR i és a En Comú Podem”. L’exalcaldessa també ha fet una crida a les dones, en un moment en què els seus drets estan en qüestió i davant de “senyoros que tenen por” a “votar a dones totes i intel·ligents que volen millorar la vida de la gent, com l’Aina Vidal i la Yolanda Díaz”.

Per la seva banda, Gerardo Pisarello, número dos de la candidatura, ha valorat les tendències de les enquestes electorals: “Veiem que cada cop hi ha més gent que entén que només un vot per SUMAR – En Comú Podem pot desplaçar a VOX de la tercera plaça i reeditar un govern progressista que avanci en drets i evitar que governi la dreta amb l’extrema dreta o que el PSOE miri a la dreta”. El membre de la mesa del Congrés ha enviat un missatge d’esperança: “El que pugui passar el 23 de juliol depèn de la gent, de cada home i de cada dona. La violència de la dreta i l’extrema dreta és un signe d’impotència i de por, perquè saben molt bé de què és capaç la gent comuna quan surt a defensar els seus drets i llibertats”.

Sobre l’habitatge, Pisarello ha assegurat que “ningú vol ser una mercaderia al servei dels interessos dels bancs i els fons voltors, per això hem construït un instrument de 15 forces polítiques que no es finança amb els bancs i, per tant, és capaç de mirar a la cara al partit immobiliari i prioritzar el dret a l’habitatge sense por dels seus diners i mitjans de comunicació”. Finalment, la portaveu d’habitatge de SUMAR, Alejandra Jacinto, ha reclamat mesures estructurals que consolidin “un parc d’habitatge social i assequible de 2 milions d’habitatges en 10 anys amb la destinació de l’1% del PIB”, per tal d’aconseguir que cap ciutadà o ciutadana destini més del 30% dels seus ingressos al pagament de la llar.


derecho a vivienda /