Redacció •  Catalunya •  08/07/2022

Els governs català i espanyol pacten un document de metodologia per al procés de negociació

Esquerra Republicana celebra l’acord que suposa dotar de garanties la negociació amb l’Estat.

Els governs català i espanyol pacten un document de metodologia per al procés de negociació

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre de Presidència del govern espanyol, Félix Bolaños, han tancat avui un document marc que dota de metodologia i garanties el procés de negociació. Fruit d’aquest acord, el proper divendres, 15 de juliol es produirà la trobada entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Els republicans es mostren esperançats amb el document acordat, que suposa un pas endavant en la direcció que exigia el Govern de la Generalitat: aturar la via judicial i de repressió cap al moviment independentista; reconstruir confiances; i disposar d’un acord metodològic i de garanties per al procés negociador que ha de posar les bases de la resolució del conflicte polític.

L’acord d’avui forma part de la darrera de les carpetes, mentre que les dues primeres s’abordaran en la propera reunió entre presidents. El text té per objectiu consolidar un marc que garanteixi que s’expressen i s’avaluen les diferents opcions per resoldre el conflicte polític. Concretament, el document recull:

  1. La defensa que cal acabar amb la judicialització del conflicte polític.
  2. El reconeixement que existeix un conflicte polític que s’ha d’abordar des de la política. En aquest sentit, el document especifica que es faran propostes i es buscaran solucions per resoldre aquest conflicte, així com mesures concretes que permetin millorar la confiança entre les parts.

És la primera vegada que el Govern de l’Estat espanyol es compromet per escrit a avançar de forma tangible en el procés de desjudicialització del conflicte polític per generar així les garanties que han de fer viable un procés de negociació real. En aquesta línia, el document reconeix la legitimitat de totes les opcions polítiques democràtiques, també la defensa de la independència de Catalunya. El text menciona explícitament el respecte els drets fonamentals de totes les parts, i la fi de la criminalització de qualsevol opció ideològica per poder negociar en igualtat de condicions.

El govern espanyol sabia que sense garanties no podíem continuar negociant”, ha asseverat la consellera de presidència, Laura Vilagrà, després de la reunió. “El cas Pegasus va fer aturar el nostre procés de negociació i ha fet més necessari que mai un document d’aquestes característiques”, ha recordat la consellera, que ha defensat l’acord com “un primer pas per millorar la confiança”.

Vilagrà ha explicat que “es tracta d’un document metodològic i que recull aspectes formals i garanties per protegir el procés de negociació”, un tipus d’acord, diu, “habitual en els processos de negociació de conflictes polítics a nivell internacional”. De totes maneres, la consellera ha insistit en el fet que aquest document només aborda una de les carpetes necessàries, i que les altres dues hauran de ser abordades a la reunió entre presidents: “són fases”, ha dit Vilagrà, que ha assegurat que, mentrestant, “no podem normalitzar les relacions ni reprendre en la negociació”.

“Hem aconseguit establir una metodologia de treball que comprometi les dues parts i unes primeres garanties”, ha resumit Vilagrà, i ha clos “ara el proper pas és la trobada entre els dos presidents on abordaran aquest document tancat avui entre d’altres temes”.


ERC /