Redacció •  Catalunya •  08/05/2023

Ada Colau proposa un «pla de xoc» per regular l’activitat turística

L’alcaldessa i candidata de BComú ha anunciat aquest matí tres mesures «de mínims» per «limitar la massificació».

Ada Colau proposa un «pla de xoc» per regular l’activitat turística

Ada Colau ha explicat aquest matí algunes de les mesures que planteja per al tercer mandat liderant l’Ajuntament de Barcelona. La candidata de Barcelona en Comú ha estat acompanyada per la candidata número 3, tinenta d’alcalde i regidora d’urbanisme, Janet Sanz, i ha proposat, des del mirador de l’Alcalde a Montjuïc «un nou pla de xoc» per frenar la massificació turística. «Ens agrada ser una ciutat amb turisme, però no volem ser una ciutat amb massificació turística i tenir dependència del turisme», ha destacat.

Aquest «nou pas més» en les polítiques de regulació que van començar ja fa 8 anys, segons les paraules de la candidata, són «unes mesures de mínims», que ha detallat en les següents:

  1. Rebuig a l’ampliació de l’aeroport. «No podem assumir 20 milions més de turistes que a molts llocs de la ciutat els veïns i les veïnes ja ens diuen que no poden acollir», ha dit.
  2. Decreixement de l’activitat creuerística a 200.000 creueristes al mes. «El ritme de creixement és inassumible. Ara es poden arribar a produir més 400.000 creueristes al mes. Hi ha dies que es pot arribar als 25.000, per tant hem de parlar, no de límit, sinó de decréixer», ha detallat.
  3. Modificar la llei catalana per poder revocar llicencies de pisos turístics des de l’Ajuntament. «No pot ser que la majoria estan en mans de grans operadors i tenen llicència a perpetuïtat». En aquest apartat, l’alcaldessa també ha parlat d’extingir llicències de comerços de souvenirs «per tornar la vida de barri a molts llocs on hi ha monocultiu».

La candidata ha recordat que malgrat aquesta regulació, per la qual Barcelona va ser pionera fa 8 anys, les dades econòmiques són positives. «Tenim la taxa d’atur més baixa dels últims 15 anys». A aquest fet se suma l’experiència de la pandèmia. «Quan vam aprendre que no podem apostar només per aquesta activitat», ha dit l’alcaldessa.

Colau ha dit que Barcelona en Comú sempre ha «parlat clar» sobre aquest tema i en aquest sentit, ha volgut insistir en apel·lar les forces d’esquerres per «evitar la massificació que genera desordre, problemes greus en els barris». «Esperem que aquestes mesures de mínims estaran a l’agenda com a màxima prioritat», i, per això, ha fet al·lusió concretament a ERC: «La ciutadania necessita saber com es concretarà les mesures per regular de les que parla la Generalitat».

Regulació a tot Catalunya

Aquesta estratègia passa per portar aquest problema a un gran acord al Parlament amb altres partits d’esquerres. La tinenta d’alcalde, Janet Sanz, ha afegit que «el que volem fer és compartir amb la ciutadania la regulació dels pisos turístics a tota Catalunya, però necessitem més eines», ha recordat. Sanz ha esmentat la presentació la setmana passada d’aquesta mesura conjuntament amb la presidenta d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, amb la voluntat de posar al centre «els grans i mitjans tenidors» i evitar que la massificació s’escampi.

En aquest sentit, Sanz ha dit que des de l’Ajuntament ja han cridat a la Generalitat a «construir un cos legislatiu» i que, de moment, no hi ha una negativa, tot i que reclama concrecions.


Barcelona en Comú /