Defensem Cuba •  Catalunya •  20/06/2017

Declaració de Defensem Cuba

Declaració de Defensem Cuba
El poble cubà ha patit per més de 50 anys una política d’ingerències i agressions provinents de les diverses administracions dels Estats Units (EUA), la qual va ser reconeguda públicament per l’exmandatari Barack Obama el 17 de desembre de 2014, quan al costat del President cubà Raul Castro Ruz van donar a conèixer la decisió de restablir relacions diplomàtiques i iniciar un procés de normalització dels vincles bilaterals.
L’actual president nord-americà, Donald Trump, el 16 de juny d’enguany, en un discurs al teatre Manuel Artime a Miami, Florida, va exposar la política de la seva administració cap a Cuba, en la qual preveu revertir tot avenç aconseguit a partir de la Directiva Presidencial de «Normalització de les relacions entre els Estats Units i Cuba», emesa pel president Obama el 14 d’octubre del 2016.
Donald Trump, en un discurs carregat de la mateixa retòrica d’odi que ha caracteritzat a anteriors administracions nord-americanes i envoltat de la minsa comunitat cubà-americana més radical de Miami, que va servir o enyora al règim dictatorial de Fulgencio Batista, ha informat de la recrudescència del Bloqueig, en vigor des de febrer de 1962, el qual és rebutjat tant per la majoria del poble nord-americà com pels cubà-americans residents en aquest país.
En el seu discurs, Donald Trump va informar que es restringiran, encara més, les relacions comercials amb Cuba en determinades esferes on s’albiraven avenços; així com s’eliminaran algunes de les poques llicències que autoritzen a ciutadans nord-americans a viatjar a Cuba.
Donald Trump afavoreix amb la seva postura la cultura de l’odi i el menyspreu, amb preferent inclinació cap a una posició agressiva, injerencista i hegemònica.
Aquesta conducta és contradictòria amb el reclam que realitza des de fa molts anys la comunitat internacional i la pròpia societat nord-americana, que advoquen per l’acostament pacífic entre els dos països i l’establiment d’acords de benefici mutu en diversos camps.
Cuba mai ha agredit el poble nord-americà ni al seu país, ni ha pres mesures que perjudiquin les possibles relacions entre els dos pobles; més aviat ha propiciat el diàleg amb l’única condició que s’estableixi sota el respecte mutu, la igualtat sobirana i la reciprocitat, que constitueixen principis irrenunciables del Dret Internacional.
Per l’anterior, la Plataforma de Solidaritat Defensem Cuba expressa el seu més profund rebuig a les paraules de Donald Trump i la seva política respecte a Cuba i incentiva que instàncies internacionals, al costat de la consciència mundial, expressin igualment un contundent rebuig, com a justa mostra de solidaritat amb el poble cubà.
 
Continuem exigint la fi del bloqueig econòmic, comercial i financer per part dels Estats Units contra Cuba, la devolució del territori de la Base Naval de Guantánamo a Cuba, l’alliberament d’Ana Belén Montes presonera als EU d’A per prevenir el terrorisme d’aquest país contra Cuba, així com tot tipus d’ingerències sobre la decisió sobirana del poble de Cuba de triar el seu propi destí.
Barcelona, ​​17 juny de 2017

Catalunya /  Cuba /