CeCP •  Redacció •  Catalunya •  14/09/2018

Catalunya en Comú Podem insta la Generalitat a abordar la problemàtica dels afectats d’iDental com “un tema de salut pública”

La diputada Marta Ribas reclama que la sanitat pública es faci càrrec del tractament d’aquelles persones que estan patint conseqüències en la seva salut per tractaments mal fets o inacabats.

Catalunya en Comú Podem insta la Generalitat a abordar la problemàtica dels afectats d’iDental com “un tema de salut pública”

CatECP registrarà una proposta de resolució en què emplaça el Departament de Salut a posar en marxa una oficina d’atenció i una campanya informativa i a facilitar peritatges gratuïts

La diputada de Catalunya en Comú Podem Marta Ribas s’ha reunit avui amb una desena de representants d’afectats d’iDental i Dentix, que es calculen entre 12.000 i 13.000 persones a Catalunya. “Pel volum de gent que està afectada i per les conseqüències sobre la seva salut estem parlant d’un tema de salut pública, i el Departament de Salut, com a autoritat sanitària, ho ha d’abordar com a tal”, defensa la diputada. Per això, reclama que la sanitat pública es faci càrrec del tractament d’aquelles persones que estan patint conseqüències en la seva salut per tractaments mal fets o inacabats.

Fruit de la trobada, Ribas registrarà una proposta de resolució davant la Comissió de Salut per instar el Departament a habilitar una oficina d’atenció a les persones afectades que ofereixi assessorament sobre els seus drets, en tant que víctimes d’una “estafa” provocada per “grans especuladors que intenten fer negoci amb forats de les nostres legislacions que ho permeten”, assenyala.

Ribas detalla les males praxis de les clíniques, investigades ara per la justícia, com ara “dents que es treien quan no s’havien de treure, implants amb materials provisionals que ara els hi estan provocant problemes, gent a la qual li van posar implants i no tenien els ossos com per posar-los, infeccions, problemes de llagues, afectacions a l’estómac o als intestins, temes d’oïda…”. A més, denuncia que “es dirigien específicament a persones amb pocs recursos, que ara també tenen dificultats per poder defensar els seus drets”.

Per això, la proposta de resolució plantejarà també que la Generalitat faciliti peritatges gratuïts per als casos d’afectació sobre la seva salut a causa d’un tractament mal fet o deixat a mitges. “Per després poder reclamar necessiten un tipus de peritatge que val molts diners i estem parlant de gent que no els pot pagar”, apunta Ribas. A més, subratlla la necessitat de posar en marxa una campanya informativa pública “per tal d’assegurar que tota la gent afectada rep la informació”.

D’altra banda, la diputada apunta a la necessitat d’abordar el problema dels crèdits bancaris contrets per un servei que no es va donar o que es va donar malament i que ara moltes de les persones afectades no poden pagar.


Catalunya en Comú-Podem /  iDental /