CeC-P •  Redacció •  Catalunya •  10/09/2019

Asens: “Volem ser la solució al bloqueig i a la manca de diàleg”

La presidenta de Catalunya En Comú Podem, Jéssica Albiach, afirma que els comuns seran  “un dic de contenció contra les retallades”.

Asens: “Volem ser la solució al bloqueig i a la manca de diàleg”

“Els comuns volem reivindicar-nos com a garants d’una estabilitat progressista, tant a Catalunya com a Espanya”. Així s’ha expressat el portaveu d’En Comú Podem, Jaume Asens, després d’una trobada a la qual han assistit representants de la direcció de Catalunya en Comú i dels grups institucionals de l’espai a l’Ajuntament de Barcelona, el Parlament de Catalunya i el Congrés dels Diputats. A la reunió, “en vigilies d’una Diada marcada per l’excepcionalitat i l’absència dels presos i preses polítiques i els exiliats i exiliades”, s’han abordat els reptes dels mesos vinents, entre els quals destaquen la resposta a la sentència del judici de l’1O, la negociació dels pressupostos de la Generalitat i la del govern de l’Estat. “Volem ser la solució al bloqueig i a la manca de diàleg”, ha insistit Asens.
 
Sobre la negociació per configurar un govern a l’Estat, el diputat al Congrés ha recordat al PSOE que el temps dels governs monocolor s’ha acabat: “A través de les urnes la ciutadania ha dit que vol deixar enrere el bipartidisme, en el futur el canvi es farà en primera persona del plural”. Asens ha lamentat les paraules de la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, en un programa de La Sexta: “Calvo ha arribat a dir que nosaltres hem plantejat un govern de concentració, quan és una proposta d’ERC que hem descartat”. “Davant les mentides i la demagògia de la vicepresidenta, s’ha de ser clar”, ha remarcat Asens.
 
El portaveu d’ECP ha explicat que la presència d’Unidas Podemos i En Comú Podem al govern de l’Estat “és una garantia que aquest no serà una paret i tindrà predisposició a dialogar amb Catalunya”. Així mateix, ha apel·lat a les forces del catalanisme, especialment a ERC, a treballar plegats per aconseguir un govern que dialogui amb Catalunya. Finalment, i malgrat que no es van avançar posicions a la reunió de dijous passat, Asens ha destacat que seguiran treballant per aconseguir-ho: “No tirarem la tovallola, ens deixarem la pell per arribar a un acord”.
 
La presidenta de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, també s’ha referit als reptes de les setmanes vinents: “Hem de posar per damunt els objectius comuns i no els de part, hauríem de sumar esforços per treballar per allò que ens uneix, la llibertat dels presos i les preses polítiques”. En aquesta línia, la cap de files dels comuns al Parlament ha fet una crida “a recuperar una Diada per recuperar els consensos del catalanisme amb l’objectiu de posar fi a l’excepcionalitat”. “Confondre propostes de part com la investidura de Puigdemont, plantejada per Torra per posar contra les cordes a ERC, o un govern de concentració com ha plantejat ERC per amagar el fracàs del govern Torra-Aragonès, no és la solució”, ha afirmat Albiach. “Cal estudiar totes les vies polítiques i jurídiques, com per exemple la nostra proposta de reformar el Codi Penal”, ha concretat.
 
“Dic de contenció contra les retallades”

Pel que fa a la negociació dels Pressupostos de la Generalitat, que va començar la setmana passada, Albiach ha remarcat que els comuns seran un “un dic de contenció contra les retallades i la clau perquè el Govern faci un gir social que faci front al canvi climàtic i que ens permeti avançar en feminismes”. A diferència de l’any passat, que el Govern va esperar que CatECP presentés les seves propostes i no va iniciar els contactes fins al novembre, enguany la negociació ha començat al setembre, un motiu d’esperança per a Albiach. “També hem de dir, però, que si el govern Torra-Aragonès no és capaç de tirar endavant uns pressupostos, haurà de plegar”, ha matisat.
 
La diputada ha insistit en què els comuns seran “la clau del desbloqueig tant a Catalunya com a l’Estat”. I en aquest sentit ha demanat tant al PSC com a ERC que “deixin de jugar a una cosa allà i a una altra aquí a Catalunya, per poder així arribar a acords amplis i ferms“. “És incomprensible que ara ERC regali els vots a Sánchez, quan van ser responsables del bloqueig fa uns mesos; i tampoc s’entén l’actitud del PSC i els seus tombs dient una cosa cada dia sobre la possibilitat d’uns pressupostos a Catalunya”, ha insistit.


CeCP /  Diada /  Procés /