Redacción •  Catalunya •  21/05/2023

Ada Colau: “Reduirem un 30% la factura de 180.000 llars amb el Parc Solar Barcelona”

  • Alberto Garzón i Lilith Verstrynge han fet una crida a concentrar el vot progressista en Barcelona en Comú.
Ada Colau: “Reduirem un 30% la factura de 180.000 llars amb el Parc Solar Barcelona”

La candidata de Barcelona en Comú i alcaldessa, Ada Colau, ha anunciat aquest matí una nova eina d’estalvi energètic i contra el canvi climàtic a un gran acte al barri de La Marina. Davant més de 600 persones i acompanyada del ministre de Consum i coordinador d’IU, Alberto Garzón, i la secretària d’Organització de Podemos, Lilith Verstrynge, Colau ha explicat que impulsarà un Parc Solar municipal «que aprofiti cada teulada de la ciutat», ha dit. Segons la seva explicació, les teulades de Barcelona tenen el potencial de produir com 9 parcs eòlics. «És una proposta perquè la ciutadania no hagi de pagar l’oligopoli que s’està enriquint a costa de la gent», ha afegit.

La mesura consisteix en un Parc Solar municipal que aprofiti les teulades de la ciutat amb la idea de proveir d’energia verda fins 180.000 llars. I que puguin estalviar fins un 30% de la seva factura. Es farà mitjançant 3 iniciatives concretes: A través d’un conveni que ja existeix amb instal·ladors i administradors de finques que es diu Moment Solar i que serveix per assessorar i agilitzar tràmits. També instal·lant plaques a pèrgoles que ja existeixen a la ciutat -11 de les plaques ja estan fetes en una prova pilot per abastir 1.000 famílies-, i creant un nou operador públic de producció d’energia renovable afegit a la ja actual Barcelona Energia. Aquesta companyia fins ara era només comercialitzadora d’energia i a partir d’ara en crearà gràcies al parc solar.

El pressupost inicial és de 60 milions d’euros i permetrà que fins 17.000 llars vulnerables es vegin beneficiades -formen part del total de 180.000 llars- amb l’horitzó posat fins l’any 2030.

La candidata ha reivindicat a l’acte l’orgull de barri de La Marina. «Perquè som gent de carrer i hi ha barris com aquest que han estat oblidats i s’havia de canviar aquest ordre de prioritats. Sense la Marina no hi ha Barcelona», ha destacat.

«Quan diem que Barcelona obre camí no ho diem només per les polítiques que fem ara. Ho diem per la lluita obrera que com a La Marina ha aconseguit millores places i que arribi el metro», ha recordat Colau. L’alcaldessa ha recordat diferents activistes del barri durant el franquisme: «Representen el per què seguim lluitant». En aquest sentit, la candidata ha afegit que «tenim molta feina per fer» i ha recordat entre aplaudiments que durant el proper mandat es connectarà el barri amb Ciutat Vella pel Morrot.

«Tot això no ho podem fer soles». Colau també ha tornat a demanar la concentració del vot progressista. «El 28M això no va de sigles, això va del futur de Barcelona. Per això, faig una crida explícita a tots els votants progressistes de Barcelona. Vinguin d’on vinguin: els hi estenc la mà», ha dit entre aplaudiments.

Garzón: «La llibertat són els serveis públics»

Per la seva banda, Alberto Garzón, ha destacat «l’aprenentatge que tenim dels moviments socials i les lluites veïnals». «Gràcies a ells tenim universitat pública i moltes altres coses», ha afegit. «La llibertat de poder triar no té sentit si no tens res. La llibertat significa tenir sanitat pública, serves públics que ens facin autònoms i sense dependència de tercers», ha destacat.

El ministre també ha parlat d’una nova redefinició del que significa la feina. «Com és possible que una societat racional s’hagi organitzat al voltant del capitalisme que prioritza la renda i no la vida? Ho hem de canviar per treballar per salaris més alts i dins els límits ecològics del planeta», ha dit. Per això, ha dit, «estem d’enhorabona per aquesta alcaldessa».

La secretària d’Organització de Podemos, Lilith Verstrynge, ha dit que «la dreta no entén que una activista de la PAH continuï sent alcaldessa 8 anys després. Els ofèn que governi qui posa el fre als fons voltors i no una catifa vermella». La dirigent ha afegit que Barcelona és una ciutat «més sobirana perquè té dentista públic i perquè ha reduït el 30% la contaminació gràcies a les superilles». «Si no existís Ada Colau, l’hauríem d’inventar», ha reblat.

A l’acte també hi ha intervingut el regidor de Sants- Montjuïc, Marc Serra. El regidor i candidat número 8 ha destacat que a l’acte comptava amb la presència de nombroses entitats del districte a les quals ha donat les gràcies. «El millor de tot és que després de molts anys que l’Ajuntament no tenia inversions per La Marina hem tirat endavant un Pla de Barris que ha permès millorar la vida de la gent treballadora», ha explicat.


energía /