Barcelona En Comú •  Opinión •  11/09/2018

11S, un dia per reclamar més drets i més democràcia

Aquest Onze de Setembre Barcelona En Comú vol denunciar les retallades en drets i democràcia que s’han viscut a Catalunya i arreu de l’Estat durant els últims 12 mesos. Demà Catalunya celebrarà la Diada nacional després d’un any d’una escalada de tensió política que ha generat molta angoixa a la ciutadania, que ha sentit els seus drets vulnerats. Vam viure la violència injustificable de la policia nacional el dia 1 d’octubre, una Declaració Unilateral d’Independència que no comptava amb el suport d’una majoria social, i que ens va afeblir com a país, i l’aplicació sense precedents de l’article 155.

La judicialització de les discrepàncies polítiques no ajuda a bastir ponts ni a trobar sortides de consens. La situació política a Catalunya no estarà normalitzada mentre hi hagi persones a la presó per motius polítics i la llibertat d’expressió no es garanteixi. Per això, un cop més, exigim l’alliberament immediat dels presos polítics i la derogació de la Llei Mordassa.

A Barcelona En Comú ens hi trobem molta gent diversa, però sempre hem defensat com a principi irrenunciable el dret de Catalunya a decidir el seu encaix amb l’Estat de manera sobirana. L’Estat autonòmic està esgotat i la via unilateral ha fracassat. Hem d’avançar cap a més sobirania per a Catalunya de manera democràtica i efectiva. En aquest sentit, demanem als governs de Pedro Sánchez i de Quim Torra que reconeguin aquesta realitat i que treballin amb honestedat per a una sortida viable.

Així mateix, exigim al govern de la Generalitat que deixi de desatendre les necessitats urgents de la gent i que faci política en els àmbits de la seva competència, com són l’habitatge, la seguretat o les escoles bressol, entre d’altres. La ciutadania està esperant. Necessitem una Generalitat que governi i que compleixi amb les seves responsabilitats, i que no segueixi subordinant-ho tot a discursos independentistes.

Com a espai municipalista, volem subratllar que cal defensar amb el mateix compromís totes les sobiranies, com són l’econòmica, l’energètica, la de l’aigua o del propi cos, i no només la nacional. Volem que el poder es distribueixi per poder participar en tot allò que afecta les nostres vides.

Per últim, i també en clau municipalista, reivindiquem que la democràcia plena no consisteix només en votar. La democràcia és, sobretot, dialogar, escoltar-nos, aprendre uns dels altres i transformar-nos com a persones i com a societat a través de la participació. Això és el que ens toca fer ara als catalans i catalanes. No serà senzill i costarà feina, però ens ho mereixem com a ciutat i com a país.


Opinión /