Redacción •  Catalunya •  16/09/2023

Barcelona en Comú demana un Ple Extraordinari per aplicar la Llei d’Habitatge davant la inactivitat de l’alcalde Jaume Collboni

  • La proposició ha estat presentada conjuntament amb ERC i Janet Sanz ha demanat que “l’Ajuntament de Barcelona es planti davant del bloqueig de la ministra i es posi del costat de la ciutadania immediatament” ja que a Barcelona tenim més de 700.000 persones vivint de lloguer
Barcelona en Comú demana un Ple Extraordinari per aplicar la Llei d’Habitatge davant la inactivitat de l’alcalde Jaume Collboni

Davant les recents notícies que el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha paralitzat l’aplicació de la Llei d’Habitatge a Catalunya i la inacció de l’alcalde Jaume Collboni, els grups municipals de Barcelona en Comú i Esquerra Republicana de Catalunya han decidit registrar conjuntament i amb urgència la proposta de convocar un Ple Extraordinari a l’Ajuntament de Barcelona amb la finalitat d’aplicar la Llei d’Habitatge amb caràcter d’immediatesa.

El Ministeri ha fet servir com a argument contra l’aplicació de la llei la falta d’un índex de preus estatal, però la pròpia llei preveu la possibilitat d’utilitzar índexs autonòmics que, en el cas de Catalunya, ja existeix. Aquest bloqueig, per tant, és una decisió política que rebutgem des de Barcelona en Comú i que posa de manifest que el Decret de Jaume Collboni del passat juliol ha quedat en paper mullat. Tenint en compte que la ministra és del mateix partit socialista que l’alcalde, exigim que l’alcalde defensi els interessos dels barcelonins i barcelonines per damunt de qualsevol pressió del sector immobiliari.

En aquest sentit, la portaveu adjunta Janet Sanz ha demanat que “l’Ajuntament de Barcelona es planti davant del bloqueig de la ministra i es posi del costat de la ciutadania immediatament”, tot aplicant l’index de preu català i publicant les 140 zones tensionades de Catalunya. “Barcelona és una ciutat equiparable a ciutats europees en termes de població que viu de lloguer, però el que no ens equipara a ciutats europees és la feina pública que aquestes ciutats han fet per regular preus i tenir contractes més estables” ha afegit, “una situació que preocupa a moltíssima gent que no sap què passarà amb els seus contractes de lloguer”.

Barcelona, ciutat pionera en la defensa del dret a l’habitatge

Barcelona és la ciutat amb més població vivint de lloguer de tot l’Estat, gairebé el 40%, el que suma més de 700.000 veïns i veïnes. A més, segons l’últim informe anual del Banc d’Espanya, gairebé la meitat de les persones que viuen de lloguer a l’Estat es troben en una situació de risc de pobresa i exclusió social. Això vol dir que la paralització d’aquesta Llei posa en un risc seriós el dret a l’habitatge i la estabilitat de milers de llars barcelonines.

Durant els últims 8 anys, l’Ajuntament de Barcelona ha encapçalat la demanda d’una regulació que permeti acabar amb les pujades abusives dels lloguers a la nostra ciutat, aprovant per majoria al Plenari Municipal en diverses ocasions resolucions que instàven al govern en aquesta línia. A més a més, durant aquests anys Barcelona ha estat l’administració què més habitatge públic ha construït a l’Estat, i ha portat a la pràctica altres mesures pioneres com ara la reserva del 30% per a habitatge assequible en les noves promocions, el tanteig i retracte o l’exploració de fórmules com la cessió de solars municipals a cooperatives d’habitatge.

El passat mes de maig vam poder celebrar que, a la fi, el Congrés dels Diputats va aprovar la primera Llei estatal d’habitatge que habilita la regulació de preus a les zones tensionades i, des d’aleshores, s’han dut a terme els tràmits necessaris per declarar 140 municipis catalans com a àrea tensa, entre els quals es troba la ciutat de Barcelona al complet. Arribats a aquest punt, el grup municipal de Barcelona en Comú no veu cap motiu per continuar endarrerint l’aplicació d’una llei fonamental pels drets de milers de barcelonins i barcelonines.


Barcelona /