Can Sanpere fa pública la seva proposta per desencallar la negociació amb l’equip de govern
Per exposar detalladament els termes de l’acord de cara al poble i a la premsa, el moviment popular de Can Sanpere convoca a una taula informativa el proper divendres 4 de febrer a les 10H del matí.

La present és la tercera setmana de resistència a la fàbrica sota control popular de Can Sanpere, a Premià de Mar, que es troba en data oberta de desallotjament de manera indefinida. Avui dimecres 2 de febrer, Can Sanpere fa pública una proposta concreta d’acords per desencallar les posicions enrocades per part de l’equip de govern, que es nega a expropiar mentre no s’abandoni l’activitat a la fàbrica.
Així mateix, Can Sanpere anuncia que demà dijous 3 de febrer es reunirà en seu parlamentària amb membres dels principals partits del Parlament per exposar la seva proposta d’acord, demanar suports i fer èmfasi a la necessitat de mediació davant la Conselleria d’Interior.
Durant aquestes setmanes, s’ha donat un estira-i-arronsa entre l’equip del govern municipal i el moviment popular: mentre els primers exigeixen la sortida de la fàbrica per fer efectiva l’expropiació, Can Sanpere reclama l’aturada del desallotjament i el manteniment de les activitats com a única condició de què l’expropiació no acabi en el tancament de les portes de la fàbrica de manera indefinida. Ara per ara, no han avançat d’aquest punt les negociacions entre els dos actors. El passat 29 de gener, Can Sanpere va dur a terme una mobilització de gairebé un miler de persones reclamant l’expropiació pels carrers de Premià de Mar.
Malgrat la pressió i els suports populars, des de Can Sanpere denuncien que l’equip de govern porta anul·lant de manera continuada les reunions per acordar els termes de la imminent expropiació. S’han cancel·lat de manera unilateral fins a dues reunions amb data fixada i rebutjat dues propostes de reunió formulades per part del moviment popular en les darreres setmanes.
La proposta d’acord es desenvolupa en un text que Can Sanpere ja ha fet arribar a hores d’ara a l’equip de govern i ha remès també a tots els partits amb representació a l’Ajuntament. Allà, el moviment popular posa sobre la taula un seguit de mesures per fer assumible a l’equip de govern una expropiació que mantingui l’activitat i la tasca social que a dia d’avui es dóna a l’espai. «A hores d’ara, l’únic argument tècnic que donen per adduir que no és viable l’expropiació amb nosaltres a dins és la responsabilitat civil subsidiària de l’Ajuntament quan la finca passi a ser municipal. Per solucionar-ho, Can Sanpere posem sobre la taula una fòrmula legal viable per assumir nosaltres la responsabilitat legal i descarregar a l’Ajuntament».
Els prinicipals punts d’acord de la proposta són:
1. Proposta de formula legal per descarregar a l’Ajuntament de responsabilitat civil sobre la finca.
2. Inici immediat i formal del procés de deliberació popular i participatiu perquè el poble pugui decidir els usos de la finca.
3. Compromís per part de Can Sanpere a acceptar des del dia 1 de l’expropiació una revisió tècnica dels arquitectes municipals i un acord de mínims de quins espais poden ser utilitzats durant un període d’un any vista, mentre es desenvolupa el pla d’usos.
Des del moviment popular, posen èmfasi en la resta de punts com una mostra de compromís amb l’equip de govern i un esforç per beneficiar al poble: «per nosaltres la lluita per Can Sanpere va més enllà d’unes activitats diàries, va de guanyar aquest espai per al poble: però que Can Sanpere no tanqui ni un dia les seves portes és l’única garantia real de que el procés d’expropiació i transformació de la finca no s’eternitza i que aquesta queda tancada durant anys de nou». Amb les propostes de procés de definició del pla d’usos i el pacte de mínims d’ús provisional de l’espai, esperen que l’equip de govern modifiqui la seva posició immobilista i es presti a negociar amb un horitzó palpable: «tothom ha de cedir d’alguna manera, nosaltres hem fet el primer pas per arribar a algun tipus d’acord» sentencia la portaveu de Can Sanpere, Margarita Comas.
Segons la portaveu, l’objectiu d’aquest gest és molt clar: «per una banda, projectem de manera pública i transparent al poble perquè la nostra posició perquè sigui coneguda i notòria. Per l’altra, la llencem amb la convicció i l’esperança que d’una vegada per totes l’equip de govern deixi de donar llargues i d’acusar-nos de no voler negociar, que es fixi d’immediat data i hora per una nova reunió.»
En darrer lloc, destaquen que una de les propostes va dirigida a la mediació amb la Conselleria d’Interior per evitar una sortida policial al desallotjament: «quin sentit pot tenir assumir els alts costos econòmics, socials i polítics que pot tenir un operatiu policial de l’envergadura del que seria necessari per desallotjar la fàbrica, quan hi ha una partida municipal per expropiar-la d’immediat? Per què sumar a l’erari públic els costos de l’expropiació i del desallotjament, quan aquesta primera pot evitar el segon? És un contra-sentit immens i un malbaratament de recursos públics que afecta tota la ciutadania» L’objectiu de Can Sanpere és asseure a la mateixa taula Interior i Ajuntament per expressar que ni la institució ni el moviment popular volen el desallotjament i reclamar la mediació per sobre de la intervenció policial.