Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, comença el Festival Cinema Ciutadà Compromés 2016

31/10/2016

El dia 27 d’octubre va tindfre lloc, a la Sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural Beneficència, del Museu d’Etnologia de València l’acte de celebració del Dia Mundial del Patrimoni Auudiovisual i la inauguració del Festival Cinema Ciutadà Compromés.

L’Assemblea General de les Nacions Unides cada any el 27 d’octubre celebra el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual. El 2005 la Conferència General de laUNESCO, a  la seva 33a reunió, va aprovar la Resolució 33 C/53 per la qual es va proclamar el 27 d’octubre de cada any Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual per commemorar l’aprovació de la seva 21a reunió (1980), de la Recomanació sobre la Salvaguarda i la Conservació de les Imatges en Moviment. Els documents audiovisuals -com ara les pel·lícules, els programes de ràdio i televisió, i els enregistraments d’àudio i vídeo- són patrimoni de tots i contenen informació clau dels segles XX i XXI, que forma part de la nostra història i identitat cultural. Les tecnologies de so i imatge van oferir noves vies per compartir el coneixement i Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2016expressar la creativitat. A més, van derrocar moltes de les barreres culturals, socials i lingüístiques que impedien la difusió de la informació, com l’idioma o el grau d’alfabetització. Els documents audiovisuals van transformar la societat i van passar a complementar als escrits. Però des de la invenció de la indústria audiovisual, incomptables produccions de gran valor històric i cultural han desaparegut.  

Per aquest motiu, la UNESCO va aprovar el 2005 la celebració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual , com a mecanisme per conscienciar el públic sobre la necessitat de prendre mesures urgents i reconèixer la importància d’aquest tipus de documents.
Enguany el lema del Dia Mundial és: És la teua història, no la perdes!. 

«Per això cal conservar-les i difondre-les com a part del nostre patrimoni comú. Les històries que explica aquest patrimoni són expressions poderoses de la cultura i del lloc, uneixen l’experiència personal i col·lectiva i són un reflex de la recerca de significat que tots compartim. »

Missatge d’Irina Bokova,
directora general de la UNESCO,
amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual
27 octubre 2016

 Desenvolupament de l’acte

José Ignacio Pastor, director del Festival Cinema Ciutadà Compromès 2016 y president d’ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) va realitzar la salutació i presentació de l’acte.

20161027 Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual i Obertura Festival Cinema Ciutadà Compromés 2016

Pastor va enumerar els temes a tractar en el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual : Homenatge a la memoria rescatada; Cessió del fons documental Cipriano Mera a la Generalitat; Museu de la paraula, Arxiu de la memoria oral valenciana; declaración BIC dels arxius audiovisuals de RTVV i de RTVE a la Comunitat Valenciana i procedir a la inauguració del Festival Cinema Ciutadà Compromés 2016

La Taula presidencial la formaren: Francesc Tamarit, director Museu d’Etnologia; José Luis Moreno, director adjunt de Culturarts-IVAC ; Abel Guarinos, director de  CulturArts; i José Ignacio Pastor, president d’Acicom i director del Festival Cinema Ciutadà Compromés 2016.

20161027 Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual i Obertura Festival Cinema Ciutadà Compromés 2016

Valentí Figueras expliicant algunes de les imatges del soterrar de Cipriano Mera a París i ara cedides a la Filmoteca Valenciana

  La primera acció de l’acte, va còrrer a càrrec del soci d’ACICOM, Valentí Figueres, de Los Sueños de la Hormiga Roja, que va explicar els documents i filmacions relatius al dirigent de la CNT, Cipriano Mera, materials que volen cedir a la Generalitat per a que es pugan consultar a la Filmoteca Valenciana.  Vam realitzar una projecció de mostra , de 3 minuts, de >les imatges del soterrar de Cipriano Mera a Paris.  Finalitzada la projecció , va tindre l’acte de lliurament de les bobines originals per banda de Valentí Figueras a Abel Guarinos, com a Director de Culturarts, com a cessió en dipòsit per a la Filmoteca Valenciana.       20161027 Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual i Obertura Festival Cinema Ciutadà Compromés 2016

Abel Guarinos, rebent de Valenti Figueras els bobines originals de les iimatges del soterrament de Cipiano Mera amb destí a la Filmoteca Valenciana.

Abel Guarinos va relitzar una breu intervenció d’agraïment de la cessió.            

La segona acció de l’acte, va consistir en un exemple de home movies o cinema domèstic, com part del programa d’ACICOM, La memòria rescatada. La va presentar el membre del Consell de Gestió d’ACICOM, Jaime Millas, periodista i escriptor, que explicà la selecció de gravacions familiars dels anys 1910-1950 en blanc i negre i 1960-1980 en color, fetes per la saga dels Millás Sagreras, en support pathe baby, 8 i super 8,  visionant a continuació dues projeccions de 15 minuts.

Posteriorment Valentí Figueras, comenta en directe diverses gravacions de cinema domèstic arreplegades per La Hormiga Roja i el seu portal web.

València 1977 primeres eleccions democràtiques 29972738003_3d2d07b9d8_m

30606561115_0b05896b29_m

30306556240_6a15de1ea3_m

La ciutat de Varsovia ocupada

Experiencia pilot al col.legi Juan Comenius       29974744374_6820caee5a_m

La tercera acció va consistir en la presentació de l’arxiu de la memória oral valenciana com motor del Museu de la Paraula, projecte del Museu d’Etnologia de la Diputació de València, a càrrec del seu director Francesc Tamarit, director del museu, i a Raquel Ferrero, técnic responsable del projecte.

José Ignacio torna a la taula presidencial i des de la seua cadira fa un breu resum de les accions que hem vingut realitzant per protegir el nostre Tresor Audiovisual Valencià: Arxiu de RTVV i Arxiu de RTVE a la Comunitat Valenciana , continuant exigint a la Generalitat Valenciana que els declare BIC, una vegada hem realitzat tot el procediment contempalt a la Llei Valencia del Patrimoni, incloent la iniciativa a càrrec d’ACICOM i del Col·legi Oficial de Biliotecaris i Documenatlistes i els respectius informes positius de les dues entitats més representatives d ela Comunitat Valenciana i que la Llei l’es atorga la funció:

El Consell Valemncià de Cultura i

La Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles

A continuació vam procedir a la presentació i inauguració del Festival Cinema Ciutadà Compromés 2016

cartell-fccc2016Pastor va presentar els objectius del FCCC 2016.

  1. Difondre produccions audiovisuals de contingut social, artístic i col·lectiu, i preferentment en valencià, mitjançant un circuit alternatiu al sistema comercial tradicional.
  2. Facilitar la interacció entre el món audiovisual valencià: actors i actrius, realització, direcció, producció, tècnics, etc. amb la ciutadania en general i especialment amb les organitzacions socials i cíviques.
  3.  Consolidar una xarxa d’espais, públics i privats, de projecció de produccions audiovisuals valencianes socials i especialmente per a aquelles basades en el micromecenatge ciutadà.
  4. Facilitar la visibilitat i el reconeixement del món audiovisual valencià com a eina cultural i com a indústria cultural.
  5. Invcentivar i visibilitzar les obres audiovisuals de millor qualitat mitjançant el lliurament de premis.
  6.  

El Festival Cinema Ciutadà Compromés, FCC, està organitzat per ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) amb la col·laboració d’un ample ventall d’organitzacions, gràcies a les quals és possible realitzar 28 sessions en 19 sales diferents:  Acció Cultural-Octubre Centre Cultura Contemporània, Ca Revolta, Casa de Cultura de Montserrat, CAVE-COVA, CCOO-PV, Centre Cívic i Cultural Tres Forques, Centre Cultural La Beneficència, CGT-PV Biblioteca Llibertària Ferrer i Guàrdia, Col·legi Major Rector Peset, El Ventanal, Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació, IES Lluís Vives, Intersindical Valenciana, Mesó de Morella de l’Ajuntament de València, Fundació SGAE, Teatre El Micalet, UGT-PV i Aragó Cinema. El Festival tindrà lloc des del 27 d’octubre, fins al 23 de novembre.

Tota la programació en:

https://drive.google.com/file/d/0BzxYDiOCBllGNFNieDctTTY4RE0/view

Añadir nuevo comentario

Comentarios

Plain text

  • No se permiten etiquetas HTML.
  • Las direcciones de las páginas web y las de correo se convierten en enlaces automáticamente.
  • Saltos automáticos de líneas y de párrafos.
CAPTCHA
Esta pregunta es para comprobar si usted es un visitante humano y prevenir envíos de spam automatizado.