Redacción •  Catalunya •  31/01/2021

Albiach: «La gent d’esquerres no ens perdonarà que per la incapacitat d’arribar acords es repeteixi el desgovern de JxCat»

  • La líder de la coalició En Comú Podem ha reivindicat “el tresor comú” que diferencia als comuns “de les grans maquinàries de partits”.
Albiach: «La gent d’esquerres no ens perdonarà que per la incapacitat d’arribar acords es repeteixi el desgovern de JxCat»

La incapacitat de l’actual govern de la Generalitat de Catalunya ha sigut aquest diumenge un dels temes que la candidata d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha reivindicat per tal de liderar «el canvi que Catalunya mereix». “La gent d’esquerres no ens perdonarà que per la incapacitat d’arribar a acords es repeteixi el desgovern de JxCat”, ha avisat Albiach, a qui han acompanyat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la número u a les eleccions per Girona, Rosa Lluch; i el número dos per Barcelona, Joan Carles Gallego.

Al costat de la líder del consistori barceloní, el que més despesa social dedica per habitant, Albiach ha defensat la capacitat de gestió de l’espai que lidera: “Després de l’experiència de govern de Barcelona i d’aquest any de govern de l’estat, estem preparats per governar la Generalitat de Catalunya”.  Mentrestant, «altres candidats», ha acusat Albiach, es dediquen a “jugar a despistar per buscar els vots de Ciutadans” o bé a “pactar amb la dreta independentista que està en una deriva trumpista”. Davant d’això, Albiach ha defensat “un acord ampli d’esquerres”. “El canvi que Catalunya mereix no es pot construir sense parlar clar ni amb una mica més d’humilitat”, ha sentenciat, ni tampoc “negant a cap part del país”, ha afegit.

La líder de la coalició ha reivindicat “el tresor comú” que diferencia als comuns “de les grans maquinàries de partits”. Es tracta de “la força de la gent comuna, la força de tota la militància que sap que si no fas la política, te la fan”. Tot i això, Albiach ha reconegut que hi ha gent “amb poques ganes d’anar a votar” i moltes persones que estan “fartes de la política”, “esgotades” i “angoixades” en relació a la política. Per això, ha demanat “que no es quedi ni un sol vot a casa”. “Si no anem a votar, les coses seguiran igual”, ha conclòs abans de recordar la cita al debat electoral de TVE en el qual participaran els candidats aquesta nit a les 22 hores.

Diàleg i una economia orientad al bé comú

Abans que Albiach fes aquestes reflexions, Colau ha explicat amb exemples concrets per què En Comú Podem ajuda als executius a governar pel benestar de la gent. Per exemple, ha recordat que Barcelona està construint 2.000 habitatges públics “i la Generalitat només 30”, malgrat que el Govern té més competències. “Tenim l’orgull de dir que hem impulsat pactes d’esquerres i que aquells que avui diuen que es veten els uns als altres, com el PSC i Esquerra, han deixat de mirar a les seves dretes respectives i han mirat cap a l’esquerra perquè nosaltres teníem força”, ha dit Colau. Ho ha contraposat a la inacció de la Generalitat: “Fa molt de temps que a l’altre costat de la plaça de Sant Jaume no hem tingut interlocutors, no ens han acompanyat”.

La candidata de les comarques gironines, Rosa Lluch, un referent en les solucions de diàleg davant del conflicte, ha recordat que no ha entrat a la política per atacar ningú. “Al que pensa diferent, cal escoltar-lo, no insultar-lo”, ha dit. “Quan parlem de la plurinacionalitat no parlem només d’una qüestió cultural, parlem d’un projecte”, ha defensat, deixant clar el model d’En Comú Podem davant del conflicte polític entre l’independentisme i l’estat. “La fraternitat no la construiran els de dalt, ells ens volen dividir. Som catalans si ho volem ser. Des de la plurinacionalitat i l’entesa aconseguirem el canvi que ens mereixem”, ha afegit.

El número dos de la llista electoral de Barcelona, l’economista i ex sindicalista Joan Carles Gallego, ha apostat per un model econòmic que “s’orienta al bé comú”, que garanteixi l’equilibri territorial i la igualtat social i que es basi en la sostenibilitat, la solidaritat i la cooperació”. “La gent pot comparar entre Yolanda Díaz i les seves polítiques socials o la inoperància del conseller de treball d’ERC i sabrà el canvi que Catalunya mereix”, ha defensat Gallego, que ha alertat també sobre “la dependència externa en energia i turisme” que afebleix el model econòmic català. Els orígens de la feblesa i la desigualtat, ha recordat Gallego, no són fruit de la pandèmia, sinó que s’han accentuat degut a “les retallades en el sector públic, la manca de polítiques industrials actives i les reformes laborals”.


Elecciones catalanas /  En Comú Podem /