La Tienda Republicana

CatECP reclama al Govern que eviti la construcció de més de 1.500m2 i 4 nous edificis a l’Espai d’Interès Natural de Cap Roig

29/08/2018

El projecte està impulsat per La Caixa en sòl no urbanitzable de protecció especial

Els comuns plantegen una bateria de mesures per a protegir els espais naturals de la Costa Brava

Catalunya en Comú Podem ha registrat una proposta de resolució en què insta el Govern de la Generalitat a evitar la construcció de més de 1.500 m2 i 4 nous edificis a l’Espai d’Interès Natural de Cap Roig, projectats per La Caixa en sòl no urbanitzable de protecció especial. Es tracta de terrenys inclosos en la finca de Cap Roig, de 12 hectàrees de superfície repartides entre els termes municipals de Palafrugell i Mont-ras, propietat de l’entitat financera. És un dels projectes denunciats per l’entitat SOS Costa Brava, sobre els quals el diputat David Cid està plantejant una sèrie d’iniciatives parlamentàries per tal de protegir els espais naturals del litoral català.

El projecte plantejat per La Caixa inclou la construcció d’un auditori soterrat per a 200 persones de 525m2, un nou edifici per una sala polivalent de 250m2 en planta i 400m2 de nou sostre, la construcció d’un edifici destinat a equipament ambiental a l’antiga pedrera de 550m2 de nou sostre i un edifici de 2 plantes als antics hivernacles de 338m2 d’ocupació, “que tot sembla indicar que serviria per acollir al personal del centre i les persones que hi fessin activitats, en el que podria ser un edifici d’ús turístic i la possible ampliació de l’embarcador i la barraca de la cala d’en Massoni en un 20%”, alerta la proposta de resolució.

Cid avisa que de tirar endavant aquest pla augmentaria la fragmentació de l’espai i de la contaminació lumínica i acústica, i es generaria “un greu impacte ambiental i paisatgístic, afectació de la biodiversitat i la disminució de la connectivitat natural”. Per això, assenyala que les noves edificacions i usos previstos al Pla Especial Urbanístic –aprovat inicialment per els ajuntaments de Palafrugell i Mont-ras amb el suport de tots els grups excepte el de l’Entesa- “són incompatibles amb els valors naturals paisatgístics i ambientals de l’Espai d’Interès Natural del Castell Cap Roig”, així com amb el sòl no urbanitzable d’especial protecció, la “gran fragilitat de l’espai” i “la màxima protecció d’aquests terrenys en formar part de la Xarxa Natura 2000”.

La proposta de resolució de Catalunya en Comú Podem insta el Govern de la Generalitat a protegir l’Espai d’Interès Natural de Castell de Cap Roig i a garantir per tant que el projecte no tira endavant. Així mateix, li reclama a l’Executiu que denegui i impedeixi l’aprovació de noves construccions en aquest espai, que vetlli per “l’obligació de restauració amb vegetació de l’antiga pedrera”, que garanteixi “la protecció integral de l’embarcador i de la barraca de la Cala d’en Massoni”, i que exclogui dels usos possibles de l’espai “l’ús hoteler encobert sota la forma de serveis d’allotjament per a personal adscrit a l’allotjament i assistents a les activitats”.

La iniciativa de CatECP s’uneix a les altres iniciatives impulsades pel grup parlamentari per tal de protegir el litoral de la Costa Brava, després de fer seves les demandes de la plataforma SOS Costa Brava. Així, CatECP també ha reclamat la paralització de la construcció de 260 nous habitatges i 3 hotels a la cala d’Aiguafreda de Begur, i que s’aturi la construcció de 40 habitatges en un terreny forestal entre primera línia de mar i el Parc Natural del Cap de Creus. A més, David Cid ha demanat la compareixença del Conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, perquè expliqui què està fent la Generalitat per protegir el litoral català de projectes urbanístics agressius com el que denuncien aquesta plataforma i Salvem Aiguafreda.