La Tienda Republicana

En Comú Podem registra una llei per regular la labor i garantir seguretat jurídica als agents forestals

03/07/2018

En Comú Podem ha registrat en el Senat una Proposició de Llei que pretén regular la tasca dels agents forestals i, al mateix temps, garantir la seva seguretat jurídica. Malgrat que Espanya és l'estat de la Unió Europea amb una major biodiversitat i el que més superfície aporta a la Xarxa Natura 2000, els agents forestals –el col·lectiu professional encarregat de vetllar per la conservació del nostre Medi ambient- manca d'un marc jurídic d'àmbit estatal que garanteixi els seus drets i defineixi la seva tasca.

En Comú Podem vol reconèixer als agents forestals la seva condició d'agents de l'autoritat, puix que “són una policia especial mixta, administrativa i judicial”. Per això, segons la Proposició de Llei registrada, “aquestes potestats jurídiques obliguen al fet que existeixi un règim jurídic que reguli les seves funcions bàsiques en tot l'estat espanyol i concreti i asseguri aquestes potestats que permeten exercir-les”. De la mateixa manera, el text impulsat per la senadora Sara Vilà entén com a “imprescindible el disseny de sistemes de defensa personal i l'atribució de mitjans encaminats a minorar el risc inherent a l'exercici d'aquesta labor”. Com la Proposició de Llei afirma, “els agents forestals realitzen funcions de policia i sofreixen els mateixos conflictes que altres policies, però si escau els ocorre enmig de la muntanya, en solitari moltes vegades, i davant persones armades”.

Al gener de 2017 dos agents forestals eren assassinats per un caçador furtiu que portava una escopeta encara sense comptar amb el degut permís d'armes. Amb prou feines dos mesos després, en la sessió de control al Govern que se celebrava en la Cambra alta, la senadora Vilà va preguntar a Zoido pels fets esdevinguts, instant-los a regular les funcions i competències dels agents forestals a fi de garantir la seva seguretat jurídica i personal. No obstant això, el ja exministre de l'Interior va instar a la senadora d'En Comú Podem al fet que “deixés de pressionar”, afirmant que estava “utilitzant la mort de dues persones” per enterbolir la labor del Govern.

La iniciativa d'En Comú Podem vol garantir per al conjunt de tots els agents forestals, independentment de l'administració per la qual treballin, un marc jurídic que els ofereixi seguretat jurídica i garanteixi els seus drets laborals, reconeixent el seu caràcter de “agents de l'autoritat”. En segon lloc, la iniciativa impulsada per la senadora Vilà, té com a objectiu regular el ventall de tasques i de competències que actualment depenen dels qui exerceixen la labor d'agents forestals, establint també les relacions de col·laboració que cal realitzar amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. Finalment, la iniciativa legal aposta per avançar en la professionalització d'aquest important servei a partir de la gestió directa de les tasques mediambientals per un cos funcionarial que, dependent sempre de les administracions públiques, compti amb els equips i materials necessaris per realitzar la seva labor en plenes condicions de seguretat.

Per a la senadora Vilà “és una important manca en el nostre ordenament jurídic que encara no existeixi un marc jurídic d'àmbit estatal que reguli la labor i reconegui els drets dels nostres agents forestals”. La senadora d'En ComúPodem recorda a més “les especials circumstàncies d'inseguretat que poden viure quotidianament els qui tenen una labor tan important com protegir el nostre Medi ambient”. Vilà, que creu que “és imprescindible reconèixer la figura d'agents de l'autoritat per als nostres forestals”, llança una crida a la resta de forces i partits polítics perquè “entre tots i totes solucionem aquest deute històric que tenim amb els agents forestals del nostre país”.

Jaume Moya, diputat d'En Comú Podem al Congrés, també vol recalcar "el nostre compromís amb el necessari reconeixement del cos d'agents forestals, de les seves funcions claus en la preservació i la seguretat del medi ambient i en les seves condicions de treball”. Per a Moya, qui també ha participat activament en l'elaboració d'aquest Projecte de Llei, “després de gairebé dos anys de treball consensuat amb els sindicats i les associacions representatives, estem convençuts que aquesta Llei Bàsica que presentem conté els elements de legitimació i d'acord que van a aconseguir fer realitat la justa reivindicació d'un col·lectiu de dones i homes amb més de 140 anys d'història pel medi ambient, la biodiversitat i el paisatge."